Deras insats kan ge pris

Textstorlek:

Nu är det snart dags att kora Årets Hembygdsförening. I år har Hembygdsföreningen Karmansbo Bruksmiljö i Hed socken i Skinnskattebergs kommun, chans att vinna utmärkelsen.

Priset delas ut av Sveriges Hembygdsförbund, som är en av Sveriges största folkrörelser.

– Med priset vill vi visa goda exempel på framgångsrik utveckling av verksamheter. En del är pub­lika och riktar sig till olika målgrupper, en del gör stora insatser för kulturarvet och några jobbar mer utåtriktat med samhällsinriktade frågor, säger Jan Nordwall som är generalsekreterare på Sveriges Hembygdsförbund.

Det är 13 föreningar som är nominerade till utmärkelsen Årets Hembygdsförening i år. De regionala förbunden kan nominera en förening var och det är Västmanlands Hembygdsförbund och fornminnesförening som har nominerat Hembygdsföreningen Karmansbo Bruksmiljö, främst för deras arbete med att bevara kulturmiljön, samlingar och arkiv.

– Det känns hur stort som helst att vara nominerade, säger Tommy Berglund som är ordförande i föreningen.

Föreningen har funnits i 25 år. De har 100 medlemmar, varav 20 är mycket engagerade i den ideella verksamheten. De jobbar för att bevara och visa den unika miljön och för att renovera och hålla smedjan i gång. Smedjan har en historia som sträcker sig tillbaka på 1600-talet.

– I smedjan förädlades 5 000 ton tackjärn per år när det var som mest, berättar Tommy Berglund.

Smedjan var igång till år 1958. Kommunen äger fastigheten och med hjälp av ekonomiska bidrag från länsstyrelsen och kommunen har smedjan kunnat renoverats, men det stora arbetet har utförts av medlemmarna i föreningen. ”Att kunna visa Lancashiresmedjan hade inte varit möjligt utan föreningsmedlemmarnas arbete”, skriver Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening bland annat i motiveringen.

Första lördagen i juli arrangeras Järnets dag i Karmansbo. Då tänds lancashireugnarna, järntackor smälts, vattenhjul, mumblingshammare och valsverk körs och stångjärn produceras inför en stor publik.

Utmärkelsen Årets Hembygdsförening har delats ut sedan år 2016, då det instiftades i samband med Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsjubileum. Då var Fagersta-Västanfors Hembygds- och fornminnesförening en av pris­tagarna.

Om det nu blir ytterligare en förening från länet som får utmärkelsen återstår att se under Sveriges Hembygdsförbunds riksstämma i Kalmar den 26 maj. Pristagaren belönas med diplom och 10 000 kronor.

– Det är glädjande att veta att vi har gjort något bra. Om vi vin­ner ska vi fira med bakelse och kaffe, resten av vinstpengarna går åt till verksamheten, säger Tommy Berglund.