Fira mamma på söndag med en laxtårta

Textstorlek:

På söndag är det alla mödrars dag – det vill säga mors dag. Varför inte passa på att ge henne en helt ledig dag genom att laga till festliga maträtter själv. Denna vecka är givetvis en somrig tårta på sin plats men även en lite mer annorlunda tårtvariant kan falla i smaken. Eller vad sägs om att prova på en laxtårta.

Jubileumstårta

En kalasgod tårta som är skapad inför Arlas 100-årsjubileum. Fyllningen med vit choklad och crème fraiche är ljuvligt krämig och har perfekt balans mellan sötma och syrlighet. En tårta som passar för både små och stora jubilarer!

Receptet gäller för 14 bitar

Tårtbotten: 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver Vit chokladmousse:

1 dl mjölk

1 dl crème fraiche

400 g vit choklad

5 dl Arla® vispgrädde

Rårörda hallon:

250 g hallon

2 msk vaniljsocker

Garnera med:

bär

riven vit choklad

Gör så här

Börja med tårtbotten. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Hacka chokladen, lägg i en bunke. Värm mjölk och crème fraiche utan att låta det koka. Häll det över chokladen och rör slät. Vispa grädden. Börja med att försiktigt vända ner ca 1 dl grädde i chokladblandningen och fortsätt med lite i taget så att moussen blir slät. Rör ihop hallon med vaniljsocker. Dela tårtbotten i 3 delar. Täck en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Häll i ⅓ av moussen i formen, lägg på en botten. Bred på hallonen, häll ner ⅓ mousse. Lägg på en till botten, häll på resten av moussen och avsluta med sista bottnen. Ställ minst 4 tim i kyl. Stjälp upp tårtan på ett fat så att lagret med mousse hamnar överst. Garnera med bär och riven vit choklad.

Tips:

Vispa upp 1 dl crème fraiche med 0,5 msk vaniljsocker och spritsa små toppar runt tårtan att sätta hallonen i.

Laxtårta med löjrom

Ljuvlig laxtårta toppad med löjrom – en favorit då det dukas upp till buffé, ta en bit innan den är slut!

Ingredienser

Receptet gäller för 12 bitar

100 g kavring 50 g smör 4 gelatinblad 200 g kallrökt lax ½ dl hackad färsk gräslök 500 g kvarg 2 dl lätt crème fraiche 1 pressad vitlöksklyfta 1 krm stött svartpeppar 1 krm stött rosépeppar 100 g löjrom eller stenbitsrom   Gör så här

1. Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl.

2. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.

3. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar.

4. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim.

5. Bred över rommen och garnera med gräslök vid servering.

Smördegspizza med spenat och picklad rödlök

Frasig pizza med syrlig rödlök. Bjud i mindre bitar till drinken eller skär portionsbitar till huvudrätt eller på buffén.

Ingredienser Antal portioner

8 bitar

200 g fryst spenat 1 pkt kyld smördeg, ca 400 g 150 g Labneh 1½ msk pesto 2½ dl riven ost pizza   Picklad rödlök: 2 rödlökar 2 msk olivolja 1 msk pressad citron 2 krm salt 1 krm svartpeppar 2 dl rucola   Gör så här:

Picklad rödlök:

Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda med olja, citronsaft, salt och peppar. Pizza: Tina och krama ur spenaten. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel. Rör ihop spenaten med puck labneh, pesto och ⅔ av den rivna osten. Bred ut smeten på smördegen. Strö över resten av osten. Vik upp en liten kant runt om. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Skär pizzan i bitar, toppa med picklad rödlök och rucola.

Sparris med pocherat ägg och hollandaise noisette

En klassiker i ny tappning. Fungerar utmärkt som både förrätt och tillbehör till varmrätten. Med brynt smör får hollandaisen en nötig smak.

Ingredienser

Antal portioner

1 kg färsk grön sparris 8 ägg 1 tsk salt 2 msk ättiksprit 12% skalet av 1 citron 1 dl hackade rostade hasselnötter 1 dl plockad färsk körvel   Hollandaise 400 g smör 6 äggulor 4 msk vatten 2 msk pressad citronsaft 2 krm salt   Gör så här

Börja med såsen. Bryn smöret i en kastrull, häll av och låt svalna något. Vispa äggulor, vatten och citronsaft på medelvärme till en temperatur på ca 65°. Dra av från värmen. Droppa ner smöret lite i taget under ständig vispning. Smaka av med salt. Knäck äggen och häll ner i kokande saltat vatten med ättika. Låt sjuda ca 4 min. Ta upp äggen med en hålslev och lägg på ett fat. Ta bort den nedre hårda delen på sparrisen. Koka ca 2 min i lättsaltat vatten. Lägg upp direkt på fat. Klicka såsen på sparrisen, toppa med äggen, citronskal, nötter och körvel.

Potatismuffins

Potatismuffins – ett nytt och gott sätt att servera potatis på! Förbered dem gärna, men grädda strax innan de ska ätas för bästa resultat.

Ingredienser Antal portioner

8 st

800 g mjölig potatis 25 g smör 150 g cheddar riven 3 ägg 2 krm salt 2 krm svartpeppar   Gör så här

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Sätt ugnen på 225°. Pressa potatisen genom purépress i en bunke. Tillsätt smör, 2/3 av osten, ägg, salt och peppar. Rör till en jämn smet och fördela i muffinsformar av papper. Toppa med resten av osten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min tills de har fått fin färg.

Knäckig rabarberpaj

45 min

Syrlig rabarber under ett knäckigt havrekrisp smakar himmelskt gott. Den här pajen är riktigt snabblagad, servera den gärna med vaniljsås.

Ingredienser Receptet gäller för 12 bitar 1 liter skivade rabarber 125 g smör 2 dl vetemjöl 2 dl havregryn 1½ dl rårörsocker ½ dl ljus sirap 2½ dl vaniljvisp

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Lägg rabarbern i en pajform. Blanda smör, mjöl, havregryn och socker till en grynig deg. Ringla sirapen över rabarbern och smula över degen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Vispa vaniljvispen och servera till pajen.