Fler besöker bondgården

Textstorlek:

Skolors intresse för att besöka Geddeholms gård var rekordstort i år. Det var så stort att alla anmälda skolor inte kunde tas emot. Men nu har LRF Mälardalen utökat sin skolsatsning och därför har skolorna erbjudits ett annat gårdsbesök.

Skolbarn i Västerås lärde sig mer om svensk matproduktion när de besökte Geddeholms gård, som drivs av familjen Skure, nyligen. De guidades runt på gården medan verksamheten var i full gång med dess 300 mjölkor och kalvar. Korna producerar mellan 8 000 och 9 000 liter mjölk om dagen. Barnen fick även lära sig om olika sädesslag och vilken betydelse skogen har för miljön.

Det är LRF Mälardalen som tillsammans med LRF:s kommungrupp i Västerås bjuder in alla fjärdeklassare i Västerås kommun varje år och rekordmånga skolor anmälde sig i år. Nära 900 elever fick möjlighet att komma till Geddeholms gård, fördelat på tre dagar. De ytterligare 200 ele­ver som inte fick plats på arrangemanget erbjöds istället att delta i en ny satsning på Ösby Naturbruksgymnasium i Sala idag torsdag. LRF Mälardalen accelererar sin skolkontakt och det är första året som de genomför konceptet Bonden i skolan med gårdsbesök på naturbruksgymnasier i tre län. Syftet är att öka kunskapen kring matens ursprung och visa hur svenskt lantbruk fungerar. Arbetet är en del av den regionala livsmedelsstrategin, att skapa medvetna konsumenter och öka intresset för att arbeta inom de gröna näringarna. Förhoppningen är att Bondens i skolan med gårdsbesök på Ösby ska arrangeras under två dagar istället för en nästa gång för att fler ska få möjlighet att delta. Problemet i nuläget är finansieringen för bussresor och det är något som LRF Mälardalen planerar att ansöka om ekonomiska medel för.

Joakim Sjödin, som guidade runt barnen på Geddeholms gård, berättade att han upplevde ett stort intresse från barnen.

– De lyssnar mer än jag trodde att de skulle göra och verkar kunna mer än jag trodde. De har koll, säger han.

Även Helena Isakson upplever att barnens kunskap kring svensk livsmedelsproduktion ökat de senaste åren:

– Kunskapen har ökat de senaste 4–5 åren. De vet att svensk mat är bra för miljön, att djuren har det bra och att antibiotika används väldigt lite i svensk livsmedelsproduktion.

Julia Becker och Julia Silverhult från Hökåsenskolan besökte en bondgård för första gången i sina liv.

– Det bästa var att träffa kalvarna och så var det kul att lära sig om mjölkproduktionen och att få se hur det går till, säger Julia Becker.