Klipper gräs med hästen

Textstorlek:

Häst- och grönsaksbonden Hans Johansson i Gans­ta utanför Västerås har under många års tid klippt gräsmattor i centrala Västerås med sina ardennerhästar. I år verkade det dock länge att inte bli något av det men nyligen fick han besked att han skall klippa gräset på Djäkneberget.

Tidigare under åren har han klippt gräs med sina hästar, förutom på Djäkneberget, också på Lögarängen och ett par andra gräsytor.

I år hörde dock ingen från kommunen av sig och Hans sökte även efter någon att få besked av om hur det skulle bli.

Så småningom fick han ett meddelande från kommunen om att man inte ville boka honom i år – ett avslag från Tekniska nämnden med andra ord.

– Jag har klippt gräs i Västerås i sex års tid och jag har alltid fått ringa och påminna om min existens. I år drog beslutet dock ut längre på tiden än vanligt, säger Hans.

Han gissar att problemet är att kommunerna måste göra offentliga upphandlingar vilket kan dra ut på tiden. Detta trots att Hans än så länge är den enda som kan erbjuda gräsklippning med häst.

– Men jag vet att det inte bara är i Västerås, det är likadant i många kommuner. Det borde inte vara något större problem med upphandlingen då det är få som klipper gräs med häst. Men någon måste ju vara först.

Att det drog ut på tiden i år visade sig dock bero på att den ansvarige hade varit föräldraledig.

Hans är alltså grönsaksbonde men den säsongen är kort så han har, som han säger flera ben att stå på – bland annat gräsklippningen.

– Grönsakerna är det jobb med bara första delen av sommaren. Jag besöker många äldreboenden med mina hästar. De brukar höra av sig själva och när jag kommer väcks många minnen till liv, berättar Hans.

Nu har han sju ardennerhästar i stallet med vilka han ibland också kör parkörning.

– Jag skall också börja köra trespann. När det är speciella evenemang som exempelvis på Vallby friluftsmuseum brukar jag köra tvåspann. Men också på äldre­boenden.

Gräsklippningen blir alltså en mindre bit av verksamheten i år. På en plats där han klippte förr har en skateboardbana byggts och Öster Mälarstrand håller på att bli ett bostadsområde.

Men på Djäkneberget skall han alltså klippa med sin hästar som vanligt.

– Det hade varit tråkigt om det inte blev något alls. Det är så många som uppskattar då jag kommer – både gamla och unga. De klappar hästarna och äldre kan berätta om sina erfarenheter av häst.

– Ja, det är skönt att det blev en lösning, tycker Hans.