Tema: Jord & Skog

Korna får vårkänslor

Textstorlek:

Får du vårkänslor när solens värmande strålar börjar ligga på och naturens grönska återvänder? Det får nog en ko också, i alla fall att döma av korna på Svånö gård.

Som jag beskrev i en tidigare artikel börjar lantbrukarna med vårbruket när markerna är redo att bära den tunga utrustningen som traktorer med redskap utgör. På liknande sätt kan korna släppas ut på vårbete när deras mark är redo att bära dem. En ko väger ändå en del. Därför faller det sig så att på vårkanten ska korna ut på bete ungefär samtidigt som åkrarna ska beredas och sås. Tillsammans betyder det att på gården ska mycket göras på kort tid.

Märks det på kornas humör att det är glad att få komma ut, undrar jag. Det är ändå så att den bild de flesta av oss har från kosläpp är hur korna hoppar och slår bakut när de kommer ut på gräset.

-De är glada i ungefär en timme. Sen går de och lägger sig eller betar vidare. Det är ändå bra för dem att vara ute, det är bra för deras kroppar och ben att de får röra sig. Men skulle de stå inne en vecka igen så är de lika glad att komma ut igen, säger Ingrid Sommar.

Först släpps sinkorna ut i vårvärmen. Det är de kor som väntar på att kalva inom några månader. De får lite semester från mjölkningen så deras spenar kan vila upp sig och de kan producera råmjölk som de nyfödda kalvarna får. Efter sinkorna släpps mjölkkorna ut, alltså de kor som mjölkas.

När mjölkkorna kommer ut på våren och börjar äta gräs tänker jag att kanske mjölken de producerar ändras, kanske smakar annorlunda. Ingrid Sommar berättar:

-Jag känner ingen skillnad. Man ska nog vara finsmakare för det. Men naturligtvis påverkar vad de äter smaken.

Mjölkkorna på Svånö gård är på sommaren fria att i princip komma och gå som de vill. De kan gå ut i gröngräset, beta och njuta av den friska luften. Sen kan de gå tillbaka in i ladugården om de vill bli mjölkade eller om det blir för varmt ute. Den dagen jag besökte gården var det strålande sol men ännu inte så varmt så många kor var utomhus.

Med det lämnar jag Svånö gård för denna gången. Vårbruket är nästan klart och korna får gå ute och beta. Året på gården går in i ett nytt skede. När vi återkommer ska vi berätta om ensilage, ett vanligt foder för kor, speciellt i mjölkproduktion.

Du kan läsa alla artiklar i serien här.