Tema: Trädgård

Bytte blommor och grönt på populär dag

Textstorlek:

I 20 år har den så kallade plantbytardagen arrangerats på Västanfors hembygdsgård i Fagersta. En av initiativtagarna och som varit med från början är Hans Tedenfors, 91 år gammal. Han kunde, liksom alla besökare, njuta av det vackra vädret.

Det låg liksom en spänd förväntan över Västanfors hembygdsgård. Klockan tolv, och inte en minut före, skulle plantbytardagen starta. Många hade kommit tidigare och väntade på att klockslaget skulle slå in. Och prick tolv klämtade det i vällingklockan och ”kommersen” startade. En av alla som var först på plats var Britta Wallgren som har sommarställe i Ängelsberg. Till vardags bor doch hon och maken i Gamla stan i Stockholm.

–  Jag har varit på plantbytardagen, inte varje år, men nästan. I dag har jag fyndat en bergvallmo och två höstanemoner.

Det var för 20 år sedan som de köpte huset i Ängelsberg. Men där behövdes trädgården fixas till. Det var då de fick tips om Hans Tedenfors som anlade deras trädgård.

–  Det är så det går till här, skrattar Britta.

–  Jag har varit lärare i Fagersta och haft blommor som hobby, säger Hans och berättar om plantbytardagen.

–  Idén fick vi ifrån Norbergs trädgårdsförening och från början hade vi två dagar – en på våren och en på hösten. Men vi upptäckte snart att det är våren som gäller så nu har vi bägge dagarna på våren istället – nu i dag och en gång i juni. Alla har inte växthus och kan bevara växterna på hösten.

Han säger att han är 91,6 år nu och ursäktar sig då han inte kan alla namn på växter längre.

–  Men det kunde jag förr.

Och hur underligt det än kan låta startade intresset för trädgård på fotbollsplanen.

–  Ja, jag spelade fotboll i Karbenning i Norberg, jag hade ett torp där. Jag upptäckte att man kunde göra annat på en gräsmatta än att sparka boll, ler Hans.

–  Jag sörjer att jag inte kan klippa träd längre – det var så roligt.

Marianne Åberg från Bastmora hade definitivt vackraste hatten för dagen. Hon sålde från sitt stånd för glatta livet.

–  Jag har en egen trädgård och när det blir för mycket är det roligt att slippa kasta bort växter. Det är för många frön i påsarna man köper, skojar hon.

Hon har varit med på plantbytardagen varje år sedan starten.

–  I år är våren sen så jag har inga gurkor med mig. Det brukar jag annars kunna tillhandahålla. I år säljer jag ettåriga växter och växter i kruka. Jordärtskockorna går också bra vilka jag säljer påsvis. Förra året gick allihop åt. Jag tror att det berodde på att kocken Tareq Taylor hade något recept på tv, skrattar Marianne.

På plats fanns också Katarina Unemar, verksamhetschef på hembygdsgården. Hon är ny på posten.

–  Ja, jag har varit verksamhetschef i ett halvår men tiden har gått fort. Hembygdsföreningen är stor och spännande – jag kan snart alla namn, skrattar Katarina.

Hon kallar dagen för gränsöverskridande då hembygdsföreningen upplåter marknadsplats för trädgårdsföreningen.

–  Men några av dem är också med i hembygdsföreningen, säger Katarina som även tidigare år försökt besöka alla plantbytardagar.