Rabarber när den är som godast

Textstorlek:

Rabarbern är bland det första vi skördar i våra trädgårdar och det är i början av sommaren som det brukar vara som godast att skörda och äta de första mjälla stjälkarna.
En gång i tiden ansågs rabarbern, som ursprungligen kommer från Kina, ha stärkande effekt. Rabarberpaj och rabarbersaft är ett par klassiker men det finns många andra användningsområden.
Låt dig inspireras av recept från Dansukker!

Annons:

Limepaj med graham och rabarbertoppning

cirka 12 bitar

Ingredienser:

Grahamsbotten:

150 g smör

1 1/4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

1 äggula

Fyllning:

4 äggulor

3 dl crème fraiche

1 1/4 dl florsocker

1 1/2 msk maizena

skalet av 1/2 lime

3/4 dl färskpressad limesaft

marinerade rabarber

2 stjälkar rabarber

200 g jordgubbar

1 dl ljust muscovadorörsocker

saften av 1/2 lime

 

Sätt ugnen på 175 °C.

Tärna smöret och mixa ihop alla ingredienser till mördegen. Arbeta ihop degen på ett mjölat bakbord. Plasta in och låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Tryck ut degen i en avlång pajform med löstagbar botten, cirka 13×36 cm.

Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ytterligare 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Låt vila i kylen i cirka 3 timmar. Skölj och skär rabarberna och jordgubbarna i bitar. Blanda med muscovadorörsocker och lime och låt stå i minst 30 minuter.

Dekorera pajen med den marinerade rabarbern.

 

Rabarber- och jordgubbssoppa

4 portioner

Ingredienser:

150 g rabarber i bitar

4 dl vatten

1 kanelstång

1 tsk potatismjöl

1/2 dl vatten

1/2 liter jordgubbar

1/2–3/4 dl fruktsocker

Lägg rabarber, vatten och kanelstång i en kastrull. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Rör ut potaismjölet i vattnet och red av soppan. Ta upp kanelstången. Mixa jordgubbarna och vispa ner moset i soppan. Kyl. Smaka av med fruktsocker. Servera gärna en liten kaka eller skorpa till soppan.

 

Glutenfri smulpaj med rabarber

cirka 8 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

1 1/2 dl majsstärkelse

1/2 dl boveteflingor

1/2 dl hirsflingor

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g hackade hasselnötter

100 g smör eller margarin

500 g rabarber i bitar

1 dl vit sirap

2 msk potatismjöl

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt matfettet i små bitar och blanda samman till en smulig massa. Blanda rabarber och sirap i en kastrull och sjud rabarbern så att den mjuknar något. Rör i potatismjölet. Häll rabarbern i en smord form. Strö på smuldegen. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter.

Rabarbern kan bytas ut mot andra frukter eller bär.

 

Rabarberbullar

cirka 40 småbullar

Ingredienser:

Bullar:

1 pkt jäst, för söta degar

2 1/2 dl mjölk

4 ägg

250 g smör, rumstempererat

1 1/4 dl vit sirap

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

15–16 dl vetemjöl

Kardemummafyllning:

100 g smör, rumstempererat

1 1/2 tsk kardemumma

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

Rabarberfyllning:

200 g rabarber

2 msk strösocker

2 msk vatten

Garnering:

1 ägg

Glasyr:

2 dl florsocker

2 msk vatten

 

Smula jästen i en matberedare och värm mjölken till 37 °C. Häll mjölken över jästen och rör ut. Tärna smöret och tillsätt alla ingredienser, mixa långsamt någon minut. Höj sedan hastigheten och arbeta degen ytterligare 7 minuter.

Låt degen vila i 30 minuter under en bakduk. Gör fyllningarna. Vispa ihop alla ingredienserna till kardemummafyllningen och ställ åt sidan. Gör sedan rabarberfyllningen. Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka upp tillsammans med socker och vatten i en kastrull i ca 3 minuter. Mixa och ställ sedan för att svalna.

Dela degen i två delar och börja med att kavla ut den ena till en rektangel på ett mjölat bakbord. Stryk på ett lager kardemummafyllning över hela rektangeln. Skär den avlånga delen på mitten och sedan till små fyrkanter, ca 8×8 cm.

Lägg en klick rabarberfyllning i mitten och vik in kanterna till mitten. Lägg knytena på bakplåtspapper med en bakduk över. Låt jäsa i ca 1 1/2 timme. Gör samma sak med den andra degen.

Sätt ugnen på 210 °C.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Rör samman glasyren och ringla över bullarna. Servera.

 

Minirabarberpajer med varmvispad maräng

6–8 minipajer

Ingredienser:

Deg:

250 g smör

2 1/2 dl vetemjöl

2 msk vatten

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

Rabarberfyllning:

400 g rabarber

1/2 dl strösocker

Maräng:

3 äggvitor

2 dl strösocker

 

Kör snabbt ihop alla ingredienserna till en slät pajdeg. Plasta och låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Skölj och skala rabarbern och skär till mindre bitar. Koka upp i en kastrull med strösockret i 2 minuter.

Smörj formarna och tryck ut degen med fingrarna. Fördela rabarbern och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ta ut pajerna och låt vila en stund.

Förbered under tiden marängen genom att lägga äggvitor och socker i en torr och ren skål. Vispa upp äggvitan över ett vattenbad och låt temperaturen stiga till 50-65 °C. Känn på marängsmeten mellan fingrarna, alla sockerkristaller ska vara borta. Lägg smeten i en bunke och vispa upp marängen tills den svalnat och blivit fluffig.

Lägg smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa på pajerna. Bränn av marängen med en brännare.

Servera med glass eller vaniljsås.

 

Maria Karlsson

Annons: