Rekoringar till Fagersta

Textstorlek:

Inom kort kommer det att finnas möjlighet att få lokalproducerad mat levererad utanför
OKQ8 i Fagersta. Det är konceptet Rekoringar som har spritt sig till norra Västmanland.

– Vi måste vara minst fem olika försäljare för att kunna dra igång, berättar Britt-Marie Andersson som är småskalig grönsaksodlare och en av initiativtagarna till Fagerstas Rekoring.

De andra medlemmarna i Fagerstas Rekoring kommer att bidra med bland annat kyckling, getost, kött, ved och honung. Britt-Marie Anderssons bidrag är färska grönsaker odlade i Bråfors bergmansby samt ägg från frigående höns.

Själv har hon precis slagit ned bopålarna några kilometer där­ifrån, i Knutsbo gamla skola på andra sidan Dalagränsen.

Förra året kom Britt-Marie Andersson i kontakt med Erik Brate och han upplåter omkring 2 000 kvadratmeter mark till hennes odlingar. Som en köksträdgård med gammaldags väx­ter beskriver hon dem.

– Vi har tagit reda på vad som odlades här för hundra år sedan och i så stor utsträckning som möjligt försöker vi att återskapa det. Att bevara gamla sorter har blivit allt viktigare eftersom de har egenskaper som inte de nya har. Klimattålighet till exempel. Det är som att jämföra en gammal traktor med en Porsche!

Genom Rekoringen kommer Britt-Marie Andersson att kunna erbjuda ett betydligt större grönsakssortiment än vad affärerna har.

– Som småskalig odlare fokuserar jag ju på att så många olika sorter. Bland annat kommer jag att ha svedjerovor, mangold, olika sorters grönkål, ätliga blommor och förhoppningsvis svartrot. Men vissa saker, som vanlig sallad kommer jag helt enkelt inte att kunna konkurrera med. Det finns dock en lite ovanligare typ av rödkrispig sallad i mitt sortiment. Mitt främsta konkurrensmedel blir att det jag säljer är alldeles färskt. Man kommer att kunna få en kasse med morötter som jag dragit upp samma morgon. Många barn säger att de inte tycker om vissa grönsaker, så var det med min egen son också då han var liten. Men det beror ofta helt enkelt på att de aldrig smakat dem färska. Att barn inte gillar tomater från affären är inte ett dugg konstigt, de smakar ju ingenting.

Britt-Marie Andersson föredrar handredskap och muskelkraft istället för traktorkraft och vägrar bekämpningsmedel. Men formellt kan hon inte marknadsföra det hon odlar som ekologiskt.

– Den ekologiska certifieringen är väldigt dyr och det är det enkla skälet till att jag inte kan marknadsföra mina grönsaker som ekologiska. Men odlingarna ligger på ekologisk mark i ett naturvårdsområde.

Ursprungligen är Britt-Marie Andersson från Västergötland och hon har en bakgrund inom självhushållning. Nu tar hon steget från odling på hobbynivå till företagande.

– Jag äter mycket efter säsong och har ingenting emot att vänta på sommarens första jordgubbar. Tomater använder jag mest under sommarhalvåret i min matlagning men tvärt emot vad många tror går de faktiskt att frysa in.

Lokalproducerad mat efter­frågas allt mer både av miljöskäl och hälsoskäl. Men den är inte alltid särskilt tillgänglig.

– Det är det Rekoringen vill ändra på. Möjligheten att i förväg beställa mat som levereras till en central plats på orten sparar in både tid och transporter. Det gör det också lättare för människor som inte har tillgång till bil att handla lokalproducerat. Kunderna finns och producenterna finns men de måste mötas någonstans och helst då utan mellanhänder.

Britt-Marie Andersson kommer dock också att ha en viss försäljning på lokala marknader samt under sommaren i Bråforsladan. Torghandel ingår också i framtidsplanerna för företaget Gammaldags Grönt.

Lisa Parland