Regeringen får bakläxa

Skommarmossen i Skinnskatteberg är ett av få Natura 2000-områden som utsetts. En stor brand inträffade i området 1914, så ett besök i Skommarmossen kan visa på hur naturen efter branden 2014 mellan Sala och Ramnäs kan se ut om 100 år. Foto: Ulrika Mogren
Textstorlek:

Sverige får bakläxa av EU-kommissionen för att inte ha utsett tillräckligt många Natura 2000-områden, skriver Sveriges natur. Trots att Naturvårdsverket 2015 skickade över 200 förslag på nya områden har regeringen bara fattat beslut om 23 den senaste mandatperioden.

– Vi kan bekräfta att kommissionen identifierat brister i det svenska Natura 2000-nätverket och bett de svenska myndigheterna att påskynda dem, säger en officiell EU-källa med insyn i processen till tidningen.

Den tidigare Miljöministern Åsa Romson (MP) tror att den infekterade striden om Ojnare­skogen på Gotland gjort det svårare att få igenom nya Natura 2000-om­råden, och säger att det har det varit stridigheter inom regeringen.

– Det är ingen hemlighet att näringsdepartementet som sitter med både skogsfrågor och mineralfrågor hade väldigt mycket frågor om metoderna.

Nu oroar sig många länsstyrelser för att de ska gå miste om EU-bidrag för att driva projekt för biologisk mångfald.

I slutet av maj beslutade regeringen om att inrätta fyra nya Natura 2000-områden och utvidga eller justera ytterligare 52 befintliga Natura 2000-områden. Dessa finns i elva län och regioner i Sverige. I Västmanland beslutades det om ett nytt Natura 2000-område. Det är Skommarmossen som ligger i Skinnskattebergs kommun och har en yta på 138 hektar. Men Länsstyrelsen i Västmanland hade föreslagit bra många fler Natura 2000-områden än så.

– Vi förelog ett tiotal. Vi hoppas att regeringen kommer att besluta om fler. Men det är oklart om det blir fler beslut, säger Carl Hansson som är Naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland.

– Vi har föreslagit många naturreservat som behöver åtgärder som ger mer effekt. Ett av dem är Malingsbo-Kloten. Bidragen är väldigt viktiga för att sköta om naturen på ett bra sätt som genom naturvårdsbränning och restaureringar, säger han.

I Västmanland finns för närvarande 79 Natura 2000-områden.

Miljöminister Karolina Skog (MP) säger till Sveriges natur att regeringen arbetar vidare med förslagen som kommit in.

– Det är ett omfattande material och kräver mycket arbete.