Bondsonen i stor film om katastrof

Jesper Barkselius spelar Björn i bioaktuella Den blomstertid nu kommer. Foto: Pressbild
Textstorlek:

Han var den som underhöll skolkompisarna under Roliga timmen. Nu är Jesper Barkselius, från Torpa utanför Kungsör, aktuell med en av huvudrollerna i bioaktuella ”Den blomstertid nu kommer”.

Action-dramafilmen Den blomstertid nu kommer hade nyligen premiär och en av huvudrollerna spelas av Jesper Barkselius, uppväxt i Torpa utanför Kungsör. Han spelar Björn, pappa till Alex. Under en mystisk attack på Sverige tvingas Alex tillbaka till sin barndomsby för att försonas med sin pappa Björn och sin ungdomskärlek Anna och tillsammans kämpar de för att överleva.

Filmen grundar sig i frågan Vad skulle man göra ifall det otänkbara händer i Sverige? Den handlar om IT-system som oförklarligt börjar släckas ned och faciliteter som plötsligt slås ut. Många har trott att filmen har ett politiskt budskap, vittnar Jesper om. Men när katastrof-filmen var påtänkt för flera år sedan hade ordet kris inte samma klang som det nu har.

Filmen ligger rätt i tiden?

– Det är bara en slump, det är ett märkligt öde att det råkat bli så. Utvecklingen i världen har gått snabbt sedan jag fick höra om filmidén för sju år sedan. Det är en annan medvetenhet nu, säger Jesper.

– Det var nästan otäckt att broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” hamnade i brevlådan när filmen skulle ha premiär en månad senare, fortsätter han.

Har du blivit mer medveten kring att förbereda dig inför krig och kris?

– Ja, jag tänker på det mer. Jag är inte så rädd för kriget, utan mer för krisen. Jag är medlem i en klimat- och miljöförening och är oroad över den ignoranta uppfattningen om jordens resurser.

– Min fästmö Sofie och jag diskuterar dessa frågor emellanåt och talar ofta med våra barn, som är 6 och 8 år, om att vi måste ta hand om vår jord och att alla insekter behövs och att ha respekt för dem. Att allting hänger ihop.

Filmen är skapad av Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures och budgeten för filmen var cirka 18,5 miljoner. Filmen innehåller cirka 330 effekttagningar, i likhet med en Starwarsfilm.

Inspelningsdagarna var otroligt många för att vara en svensk film.

– Det var 120 inspelningsdagar, 30-40 är normalt. Men vi ville använda oss av de olika årstiderna, vinter och sommar. Och så var det stora scener som tog mycket tid, bilkrascher och helikopterkrascher.

En av utmaningarna för Jesper var att på bara några få månader rasa mycket i vikt för filmen.

– De ville göra något åldersförändrande med mig på grund av tidshoppet i filmen, 12 år är mycket så jag gick ned i vikt för då ser man mer utmärglad och rynkigare ut. Jag var hungrig och sur hela tiden och det hjälpte nog mig i rollen som Björn som aldrig är glad, berättar han.

Jesper Barkselius växte upp i Torpa utanför Kungsör, på en gård som började arrenderas under hans farfars fars tid.

– Vi åker dit lite då och då och försöker att göra det tillsammans med min syster och hennes barn. Om vi kan så ska vi ha den platsen kvar i familjen jämt och kanske göra en teaterlada på gården, spånar Jesper.

Det var under uppväxten som Jesper utvecklade sin förmåga att berätta historier och han var ofta den som ledde Roliga timmen i skolan.

– Jag växte upp i en historieberättande släkt. Det var historier om busschauffören och om han som jobbade på sågen, säger han.

Senare i livet trodde han inte att han skulle komma in på teaterhögskolan i Göteborg, men han ville försöka.

– Det är många som söker och få som kommer in. Jag hade förberett en monolog, men trodde aldrig att jag skulle komma vidare.

Jesper gick på teaterhögskolan mellan åren 1998–2002.

Till vardags är Jesper anställd på Östgötateatern och han har tidigare gjort flera teater-, tv- och filmroller och trivs med den blandningen.

Idag bor han i Norrköping tillsammans med sin familj i ett hus på landet som de håller på att renovera. Men det var inte länge sedan Jesper återvände till Köping, där han gick i skolan på gymnasiet, i samband med att han spelade poliskonstapeln Birger Sjöberg i Tårtgeneralen.

Nästa projekt är en kabaré som handlar om den tyska poeten Else Laker-Schüler där också Marika Lagercrantz spelar.