Fullt med aktiviteter för barn under sommarlovet

Textstorlek:

Hallstahammars kommun satsar på barn och ungdomar. Under sommaren finns massor av aktiviteter för sommarlovslediga. Västmanland nyheter träffade några av barnen som valt att delta i ett filmkollo.

Göra en musikal, åka på dansläger, producera musik, fiska, umgås med hästar, parklekar, göra konstprojekt och spela teater. Det är några av de aktiviteter som finns med i broschyren som delats ut till skolbarnen i kommunen. Med hjälp av statliga bidrag finns en mängd olika aktiviteter för barn och ungdomar mellan 6 och 15 år som de kan anmäla sig till och som är gratis att delta i.

Clara Ivemyr Strömberg är aktivitetsskapare i Kulturhuset sedan förra året och hon berättar att aktiviteterna är fler sedan förra sommaren och att de i år även samarbetar med föreningar i kommunen.

En trappa ned i huset håller några barn och ungdomar på att skapa film. De deltar i ett filmkollo där de fått skapa sina egna filmmästerverk. De har fått skriva manus, agerat skådespelare, regisserat och redigerat under ledning av filmläraren Sören Ivemyr. Det är den tredje och sista dagen på kollot och under förmiddagen visar de slutresultatet av de skräckfilmer som de valt att göra och de får även göra trailers till dem.

Systrarna Edith Örtstam, 10 år, och Lilli Örtstam, 13 år, från Kolbäck har filmintresse sedan tidigare.

– Jag gillar att göra film och går här på Kulturskolan sedan tidigare för att lära mig om film och redigering, berättar Lilli.

Edith brukar filma.

– Jag och en av mina vänner brukar filma ofta, vi har en kamera med stativ hemma, säger hon.

Det är första året som filmkollo, under två perioder i juni, fanns med som en aktivitet under sommarlovet i kommunen. Under andra omgången var 12 deltagare anmälda. Men aktiviteten har funnits med under andra lov.

Förutom att barnen har fått lära sig hur processen går till från att idé till färdig film, så har de fått lära sig hur olika typer av musikstilar och ljudeffekter kan förändra känslan i en film.

– Vi har ändrat musik så att vår skräckfilm istället blev en komedi, säger Lilli.

Att de vill fortsätta att skapa film är Lilli, Edith och Simon säkra på. Edith vet också vad hon vill jobba med när hon blir vuxen:

– Jag vill bli skådespelare.