Hängivna konstnärer ­ställde ut i Bygdegården

Textstorlek:

Under sommarsalongen i Västra Skedvi, i Köpings kommun, fylldes Bygdegården av hängivna konstnärer. För arrangörerna Fredrik Flodin och Anna Dahlgren har konstnärsskapet en stor betydelse för välmåendet.

Sommarsalongen samlade 12 konstnärer i Bygdegården i Västra Skedvi nyligen. För Västra Skedvi-borna och arran­görerna Fredrik Flodin och hans sambo Anna Dahlgren har det en stor betydelse att få uttrycka sig i konst. Anna tillverkar bland annat smycken och arbetar i keramik och Fredrik målar i akvarell.

Anna är sjukskriven på halvtid och skapandet fungerar som en form av meditation då hon drabbats av depression.

– Idéer föds ofta när jag mår dåligt, men när jag har energi gör jag något av dem och då ger det ännu mer kraft, säger hon.

Fredrik har varit utbränd och för honom hjälpte även konstnärsskapet under den tiden.

– Att finna något som är ens eget är viktigt, något som bara är ”du”, vilket inte alltid är så lätt när man lever i ett ekorrhjul med familjeliv och arbete, uttrycker Fredrik.

Paret har hållit i arrangemanget i fyra år. De träffades först på sommarsalongen och blev sedemera ett par.

Fjärilsfotografen Göran Hellman har återvänt till Västra Skedvi, från Örebro, för att ställa ut sina tavlor på sommarsalongen. Göran minns hur han sprang runt med fjärilshåven när han besökte farmor och farfar i byn som barn under somrarna.

För åtta år sedan tog han upp intresset för fjärilar genom fotografering. Av 125 dagfjärilar har han fotograferat 108.

– Mina fotografier är ett sätt att uppmärksamma att många fjärilar försvinner på grund av modern skötsel av jordbrukslandskapet, säger han.

Att se fjärilarnas naturliga livsmiljöer försvinna gör Göran ledsen.

– Det är som en begravningscermoni för mig, säger han.

Snart ska han åka till Ungern för att fotografera fjärilar då det finns gott om dem där. Att fotografera dem bör man göra under morgon, kväll eller vid molnigt väder. När det är soligt och varmt är de hyperaktiva.

Bland Görans bilder syns bland andra Nässelfjärilen, Fetörtsblåvingen, Mnenosynefjärilen, Väddnätsfjärilen och Västmanlands landskapsinsekt som är Asknätsfjärilen.