Jennie upptäckte branden i Rörbo

Lantbrukaren Jennie Preiholt och hennes pojkvän Jim Eriksson upptäckte branden i Rörbo. Att packa ur bilen och ta hem hästarna får vänta till eftersläckningen påbörjats, säger hon. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Jennie Preiholt på Rörbo lantbruk var ute och jobbade på gården när hon upptäckte branden som utbröt på måndagseftermiddagen i Rörbo väster om Sala och nära Hälleskogsbrännan där den stora branden härjade 2014.

Det är dagen efter branden upptäcktes när undertecknad ringer upp lantbrukaren Jennie Preiholt på Rörbo gård. Att ta sig dit i skrivande stund är svårt eftersom polisen har spärrat av vägarna.

På gården står Jennie Preiholts bil. Den är färdigpackad med det allra nödvändigaste, ifall familjen skulle få instruktioner att ge sig av.

– Jag har packat alla seldon och sadlar för sådant är dyrt att köpa. Även bokföring, plånbok, telefon, ett ombyte och en varm tröja har jag med mig, säger Jennie Preiholt.

Att veta vad hon skulle ta med sig var inga problem.

– Det materiella betyder inte så mycket och det blir extra tydligt nu, säger hon.

Vinden ligger på åt deras håll, men Jenny är inte orolig, berättar hon för Västmanlands nyheter. Hon känner sig trygg, eftersom räddningsarbetet känns mer organiserat än vad det från början var vid branden 2014 och familjen har mycket bra kontakt med polisen och polishelikoptern som hela tiden har översikt över branden från ovan. I hagen bredvid Preiholts hus sker tankningen av den.

På gården befinner dig Jennis föräldrar, hennes lillebror, hennes pojkvän som också är polis och hennes syster och man som lämnat sitt hus i Månsbo på grund av branden. Även i byarna Vånkarbo och Rörbo har evakuering skett.

Jennies hästar befinner sig i Västerås, dit hon flyttat dem på grund av branden. Men korna är kvar på gården dagen efter.

– De har det bra, de är lugna trots helikoptrarna som flyger över dem. Om det skulle behövas så har de en flyktväg över sjön, säger Jennie Preiholt.

Att flytta dem skulle riskera att de blir rädda när de lastas på en vagn.

Om ni behöver åka, vart tar ni vägen?

– Svartådalens Bygdecenter som är uppsamlingsplats i första skedet, vi börjar där och utgår från det, säger hon.

Hon talar varmt om hjälpsamma grannar och vänner, att saker och ting skulle ordna sig vid en eventuellt evakuering känner hon sig därför trygg i.

Det var Jennie och hennes pojkvän Jim Eriksson som upptäckte branden när de arbetade på gården. Jennies pappa begav sig sedan till Öjesjön där han såg branden tydligt. Familjen ringde brandkåren och kunde ge dem exakta koordinater och instruera dem till rätt plats. Jennie tänker på vad som hade kunnat hänt om de inte upptäckt branden i tid.

– Brandförloppet gick jättefort från att vi upptäckt branden. Varenda minut räknas, säger Jennie Preiholt.

På onsdagskvällen efter branden i Rörbo startat meddelade Länsstyrelsen att prognosen för släckningen i Rörbo kommer att övergå i eftersläckning de närmaste 24 timmarna. Branden i Broddbo var då omringad, men fortfarande inte under kontroll.

Undertecknad ringde upp Jennie igen under torsdagsmorgonen för att fråga hur läget var.

– Det är lugnt, blev svaret.

Har ni packat ur bilen?

– Nej, vi väntar tills eftersläckningen påbörjats, berättade hon.

Även hennes hästar stannde kvar i Västerås fram till att eftersläckningen påbörjats.

Fredagen den 8 juni drog sig Räddningstjänsten tillbaka från Rörbo och lämnade över ansvaret till markägarna.