Kvinna häktad för anlagd skogsbrand

Textstorlek:

En kvinna i 40-årsåldern har häktats misstänkt för att ha anlagt en skogsbrand utanför Sala, rapporterar flera medier.

Hon häktas av Västmanlands tingsrätt som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Branden uppstod i Broddbo den 5 juni. Kvinnan har suttit anhållen sedan i onsdags. Hon nekar enligt sin advokat till brott.

  Samtidigt kan räddningstjänsten, efter en intensiv vecka, nu avsluta arbetet med bränderna i Salatrakten. I Rörbo och Helgonmossen lämnades ansvaret över till markägarna under fredagen och i Broddbo räknar man med att kunna göra samma sak under dagen.
Det var i måndags som det började brinna i Rörbo, och under tisdagen upptäcktes minst tre nya skogsbränder norr om Sala. Polisen misstänkte tidigt att minst en av dem var anlagd.

Fakta bränderna utanför Sala:

4 juni. 14.38 kommer ett larm om en skogsbrand vid Rörbo utanför Sala i samma område som den stora branden 2014. Elden sprider sig snabbt och flera personer får evakueras. Helikoptrar sätts in för att vattenbomba och hemvärnssoldater skickas dit för att hjälpa till med släckningen.

  5 juni. På eftermiddagen upptäcks flera nya bränder i området, i Broddbo och Helgonmossen. Bränderna gör att Trafikverket stoppar tågtrafiken mellan Sala och Avesta/Krylbo. Polisen misstänker att branden i Broddbo kan vara anlagd och inleder en förundersökning om grov mordbrand.
6 juni. En kvinna grips och anhålls, misstänkt för att anlagt branden i Broddbo. Brandstyrkorna lyckas ringa in bränderna i Rörbo och Helgonmossen och förhindra ytterligare spridning. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson besöker platsen.
7 juni. De större bränderna är under kontroll. Under eftermiddagen uppstår två nya bränder i området, i Nässelbo och utanför Ramnäs, men de är under kontroll efter ett par timmar. Polisen misstänker att även de är anlagda.
8 juni. Räddningstjänsten kan dra sig tillbaka från Rörbo och Helgonmossen och lämna över ansvaret till markägarna.
Den misstänka kvinnan begärs häktad.
9 juni. Den misstänka kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grov mordbrand.

TT