Nu ska nationaldagen firas

Richard Dybeck, författare till svenska nationalsången, har sitt ursprung i Odensvi. På onsdag firas nationaldagen vid Dybecks föräldrahem i Odesvi. Foto: Arkiv
Textstorlek:

På onsdag är det Sveriges nationaldag. På Dybecksgården i Odensvi i Köpings kommun firas det stort med mycket sång och musik.
I Odensvi har de också sin stolthet Richard Dybeck som skrev texten till den älskade nationalsången.

Firandet vid Dybecksgården, 9 kilometer norr om Köping, startar redan på morgonen med nationaldagsfrukost med kaffe, smörgås och hembakad nationaldagsbakelse.

Sedan fortsätter firandet med underhållning av Köpings dragspelsklubb och sång och musik av bland andra Köpings musikskola.

Varje år bjuder hembygdsföreningen in en nationaldagstalare som har anknytning till bygden.

– I år blir det högtidstal av Birgitta Tillenius som tidigare varit präst i Odensvi kyrka, berättar Birgitta Ellmin som är ordförande i Odensvi hembygdsförening.

Birgitta Ellmin kommer att vara konferencier och fanbärare är Karin Hellström.

Nationaldagsfirandet får en fin inramning av nationaldagssången som skrevs av Richard Dybeck som växte upp i Odensvi. Dybecksgården var hans föräldrahem och det är här som firandet sker.

– Det är ett av våra största arrangemang och det brukar vara riktigt välbesökt, säger Birgitta Ellmin.

Richard Dybeck var jurist men var mest känd som fornforskare. Det var år 1844 som han skrev Sveriges nationalsång och visst är de i bygden stolta över att diktaren till nationalsången har sitt ursprung just i Odensvi, berättar Brigitta Ellmin. De vill inom hembygdsföreningen fortsätta att sprida kunskapen om honom och arbetar just nu med en folder som är färdig i höst.