Viktiga möten om landsbygden

Textstorlek:

På söndag startar Almedalsveckan i Visby på Gotland. Hade jag möjlighet så skulle jag åka dit och ta pulsen på politikerna i år. Sveriges framtid formas där. Ännu hetare blir det i år då det är valår.

Visste ni att Almedalsveckan grundades av Olof Palme år 1968 när han talade till folket i Almedalen och att Almedalsveckan i år firar 50 år? Olof Palmes son Joakim Palme och demokratiminister Alice Bah Kuhnke finns med bland invigningstalarna på söndag. Almedalsveckan kallas även för demokratifestivalen och ännu fler av de över 4000 evenemangen handlar iår om demokrati.

Partiledarna kommer att hålla sina tal och först ut på söndag är Moderaternas ledare Ulf Kristersson, på måndag fortsätter det med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, på tisdag tar Jan Björklund i Liberalerna över ordet och på onsdag får vi höra Annie Lööf från Centerpartiet. Sedan fortsätter Socialdemokraternas Stefan Löfven på torsdag och på fredag kommer Ebba Busch Thor från Kristdemokraterna att göra sitt framträdande. På lördag håller Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, tal och nästa söndag och sist ut blir Isabella Lövin från Miljöpartiet med sitt framträdande.

Visst kommer det att hållas fokus på landsbygden i Almedalen. Bland annat arrangerar Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp seminarier om integration på landsbygden. Integration anser en del vara en uttjatad fråga, men man kan inte blunda för att det är en viktig fråga. Sifo gjorde en undersökning som visade att väljarna anser att invandring och integration är de hetaste frågorna inför valet. Skolan och lag- och ordning har också rapporterats att de toppat listan som de viktigaste valfrågorna.

Nästa torsdag håller alltså Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp två seminarier, det första seminariet som handlar om nyanlända kvinnor på landsbygden under rubriken ”Nyanlända kvinnor skapar sig jämställda liv på landsbygden.” Där kommer bland annat Sala kommuns förra kommunalråd, Carola Gunnarsson (C) att medverka. Det andra seminariet håller fokus på nyanlända ungdomar på landsbygden under rubriken ”Så kan nyanlända ungdomar skapa framgångsrika liv i landsbygder.”

Fler viktiga landsbygdsfrågor kommer att ventileras. Under rubriken ”Makten och jakten på landsbygden” anordnar Svenska Jägareförbundet ett seminarium som i högsta grad handlar om demokrati. Då ska man diskutera frågor som handlar om skogsavverkning, rovdjursförvaltning och annat naturbruk och hur vi kan öka medbestämmandet och minska avstånden mellan stad och land. Men även den superheta frågan om allemansrätten är en inskränkning i äganderätten kommer att avverkas.

Även SLU medverkar under Almedalsveckan för att hålla seminarier om ett hållbart livsmedelssystem. Bland annat ventileras det högaktuella ämnet om mat under kris och krig, om livsmedelsberedskapen för en ny tid.

Programpunkterna visar att det finns mycket att jobba med. Men efter valet kanske vi får se något nytt och spännande som vi inte sett tidigare.

Trevlig helg!