Att gå från ord till handling

Textstorlek:

Förändringar tar tid. Oftast. Vad det än gäller. Ibland dröjer det, med all rätt. Men alltför många gånger tar det onödigt lång tid när något viktigt ska behandlas, så lång tid som om vi hade en hel evighet på oss. Och det är frustrerande för många. Ett effektivare arbetssätt behöver arbetas fram.

Alla talar om byråkrati som sätter käppar i hjulet. Lantbrukare talar om det, politiker talar om det och folk i allmänhet som är i akut behov av hjälp talar om det. Jag har aldrig hört någon som sagt ”Åh, byråkrati vad underbart det är!” I så fall skulle det förmodligen vara av ironi man sa det.

Det är tisdag morgon och snart deadline för Västmanlands nyheter när det här skrivs. Almedalsveckan har bara börjat och jag har beskådat lite av vad som utspelar sig i Almedalen genom tv-rutan.

Som journalist bör man inte avslöja vilket parti man sympatiserar med. Ja, man ska vara opartisk. Men det är klart att även jag går till valurnan i höst. Jag är så enormt tacksam för att vi har demokrati i landet Sverige.

För egen del känner jag att alla partier har något som jag tycker verkar vara bra idéer. Ibland kan det stundtals kännas som om partierna har en del gemensamt. Men om man tittar närmre så finns det mycket viktiga skillnader mellan dem.

Många politiker är oerhört skickliga, duktiga retoriker. ­Några partiledare är bättre än andra och har verkligen talets gåva. Men vad spelar det för roll om orden inte blir till handling? Det spelar ingen roll med ord om det bara är tomma löften.

Resultat behövs för att upprätthålla trovärdigheten. Men också: Stämmer orden som uttalas överens med hur den som uttalar dem själv lever? Är det något fint som uttalas och det stämmer överens med hur personen i fråga lever så ökar tilliten till personen i fråga.

En partiledare som propagerar för ”ett jämlikt Sverige” lyfter inte så hög lön som jag trodde efter att jag tittat lite närmare. Det ökade trovärdigheten för honom, även om jag inte kommer rösta på partiet för det.

Det behövs fler som engagerar sig inom politiken. Det är något som uttrycks ständigt, att det är svårt att få folk att engagera sig i politiken. Många politiker arbetar ideellt, de har ett så stort engagemang och ett sådant driv till en bättre framtid att de inte ens tar betalt. Men ingen kan ju leva på enbart luft och vatten, inte så länge i alla fall.

Men generellt sett så tycker jag faktiskt att man ska få betalt för det arbete man gör. Gör man mer så ska man självklart ha en högre lön för det också. Det gäller även politiker som jobbar hårt. Det finns många yrken där lönen behöver höjas. Polisernas löner har varit i stort fokus och fler poliser behövs. Att ordningen i samhället upprätthålls är oerhört viktigt.

Men det finns fler yrken som är extremt viktiga och som kommer i skymundan, såsom lantbrukare. Mat är vi också beroende av. Men inför valet iår har jag inte hört politiker säga att vi måste höja lönen för de svenska lantbrukarna. Varför inte? De jobbar ju också hårt och för ett bra ändamål.