”Även det svåra i livet är värt att visa upp”

Textstorlek:

Nu pågår en utställning i byn Berga. Fotoprojektet ”Udda fåglar” är en kärleksförklaring till alla som känner sig emotionellt annorlunda och fotoprojektet ”Steg jag tagit – liv jag fått” fångar betydelsefulla upplevelser i livet.

Utställningen kan ses i Timmerhuset i byn Berga, strax utanför Medåker i Arboga kommun. Den är öppen när Abramsgården intill är bemannad den här veckan och även på söndag.

Fotografen och konstnären Evelina Eklund, 33 år, och fotografen och journalisten Eija Salminen, 57 år, möttes under utbildningen på Forsa folkhögskola och har tidigare ställt ut tillsammans i Hudiksvall. De upptäckte att världen är liten. Evelina bor i Biskopskulla utanför Enköping, men har anknytning till Arboga då släktingar bott i kommunen. Eija växte istället upp i Enköping och bor i Medåker. Evelina har valt att kalla sitt fotoprojekt för ”Udda fåglar”. Det var något som hennes mamma kallade kompisgänget som Evelina var med i under uppväxten.

– Vi var några som varit mobbade och fann varandra. Vi var lite vilsna, men blev starka i varandra, berättar hon.

– Jag fick depression när jag var nio år men att vara kreativ är ett verktyg för att hantera depressionen, berättar hon vidare.

Genom sina fotografier vill hon förmedla att även det som är svårt i livet, som till exempel döden eller depression, har ett värde i att visas.

Bland fotografierna finns hennes vän som har autism och dessutom genomgått en komplicerad operation men även ödehuset som hon som 13-åring drömde om att bo i. Det var det finaste huset hon sett, men när hon återvände för att fotografera det för två år sedan var det i mycket dåligt skick. Hon tog ”farväl” av huset.

– Drömmen om att bo i det kommer aldrig att slå in, det blir melankoliskt.

Eijas fotoprojekt bär namnet Steg jag tagit – liv jag fått.

– Det är platser, människor eller känslor som haft betydelse för mig i mitt liv. Jag reflekterar över mitt liv och varför jag är på den plats jag är, det är lite som terapi.

Fotoboken hon visar under utställningen har samma namn och där kan man läsa texter hon skrivit. Texterna är även tonsatta och besökarna får lyssna på låtarna under utställningen, bland annat på en låt som utspelar sig i Med­åker som heter ”När vinden ligger rätt”.