Bågskytte i full galopp

Textstorlek:

Marcus Hjortsberg, 15, från Tierp är svensk mästare i Beridet bågskytte. I helgen höll han tillsammans med sin coach Mats Voxmark två uppvisningar i Sala under Silvergruvans Dagar.

I full galopp på hästen Bad Like My Dad skjuter Marcus Hjortsberg en pil varannan sekund. I vanliga fall brukar det vara 30 meter mellan måltavlorna men på uppvisningar som i Sala är det bara fem.

– Jag var 11–12 år när jag provade på det här för första gången. Då hade jag lång ridvana och behärskade bågskytte så det var bara kombinationen som var ny berättar Markus

I EM i Frankrike förra året tog Marcus Hjortsberg brons både i lag och individuellt. Nu väntar VM i Ungern.I Det är världshistoriens första total-VM i Beridet bågskytte och det kommer att tävlas i både den koreanska, den ungerska och den polska jaktbanegrenen.

Hur mycket tid lägger du ned på träning?

– Jag tränar dagligen mer eller mindre. Så som gymnasieval skulle naturbruk med inriktning häst passa bra.

Marcus Hjortsberg har aldrig varit med om någon allvarlig incident då han utövat sporten.

– Jag har väl ramlat av hästen några gånger hemma. En gång under tävling tappade jag stigbygeln och då var det nära. Men jag lyckades hålla mig kvar och sköt och träffade precis efteråt.

För ett otränat öga ser det svårt ut bara att rida utan att använda händerna och att samtidigt från hästryggen skjuta pil efter pil och dessutom få hästen att acceptera det känns mer som ett cirkusnummer än en sport.

– Men faktum är att människor har jagat från hästryggen lika länge som vi har tämjt hästar säger Mats Voxmark. Beridet bågskytte har också varit en stridsmetod tillämpad av bland andra Djungis Khan i Mongoliet.

– Det första steget är att berätta för hästen vilken uppgift den har och att vänka den vid ljudet av fanor och svischande pilar förklarar Mats Voxmark.

– När vi människor tycker att hästen är besvärlig handlar det ofta om att den ställer frågor, som om det är såhär vi menar att den ska göra fortsätter Mats Voxmark.

Bad Like My Dad är en quarter, som kanske är extra lämplig för beridet bågskytte.

Men enligt Marcus Hjortsberg fungerar sporten att utöva med vilken häst som helst.

– Övning är allt, säger han.

VM i Ungern blir en stor utmaning eftersom Marcus Hjortsberg då kommer att tävla på en häst han inte känner sedan tidigare. Skälet är att det inte går att transportera Bad Like My Dad på ett bra och samtidigt tidseffektivt sätt en så lång sträcka.

Idag finns ett 70-tal aktiva utövare av sporten i Sverige.

– Det kan låta som väldigt få. Men för sex år sedan var vi bara ett 20-tal utövare. Vi ser hur sporten växer över hela världen , kanske för att fler helt enkelt får upp ögonen för att den existerar säger Mats Voxmark.

Marcus pappa Tommy och mamma Anna var också på plats i Sala och assisterade under framträdandet. Särskilt oroliga för sin sons val av tävlingsidrott är de inte.

– Marcus är väldigt säker, trygg och orädd. Det är bara när han tävlar utomlands på helt okända hästar jag kan känna en viss oro säger Anna Hjortsberg.

– Vi är lite åt cowboyhållet hela familjen, vår katt heter Lucky Luke bara för att ta ett exempel så vi tycker bara att det är kul att han ägnar sig åt det här.

Marcus några år yngre lillebror Victor har inte provat på Beridet bågskytte än.

– Jag rider gärna och skjuter gärna, men en sak i taget. Åtminstone än så länge.