Bästa landsbygdskommun

Anders Wigelsbo (C) är glad över att Sala kommun är länets bästa landsbygdskommun att bo i, enligt ”Bäst att bo”-rankning. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Sala kommun är länets bästa landsbygdskommun att bo i, enligt tidningen Fokus årliga ”Bäst att bo”-rankning. Kommunen har dessutom hoppat upp flera placeringar i rankningen sedan förra året.

I Bäst att bo-rankningen placerar sig Sala på plats 19 av Sveriges 164 landsbygdskommuner och är därmed den bästa landsbygdskommunen i länet att bo i.

– Det känns naturligtvis jätteroligt. Som Centerpartist så vill jag se till att hela Sala kommun är bra att leva och bo i, säger Anders Wigelsbo (C) kommunalråd i Sala kommun.

– Det är en komplex undersökning, men en sak som Sala sticker ut i är att det är en bra kommun att bo i som äldre. Vi har satsat på äldrevård med minskade köer och på boenden. Vi arbetar långsiktigt med bästa möjliga service hela tiden, säger Anders Wigelsbo.

Men det finns sådant som behöver bli bättre, menar Wigelsbo, och för det har de ändrat arbetssätt i kommunen.

– Vi behöver bli bättre när det gäller företagarsidan. I fjol inrättade vi ett näringslivskontor och vi ser att det har gett resultat. Vi börjar klättra på Svenskt näringslivs rankningar. Vi satsar hårt på bemötande, de som vill etablera sig ska snabbt få hjälp, säger Anders Wigelsbo.

Årets placering är en förbättring med 15 placeringar jämfört med förra året. Då hamnade Sala kommun på plats nummer 34. Och backar man bandet ännu längre tillbaka än så, till 2014, så låg Sala kommun på plats 56.

Hur ska ni göra för att förbättra placeringen ännu mer till nästa år?

– Viktigast är infrastrukturen, som vi fortsätter att satsa på. Vi har ett samarbete med IP Only där alla i kommunen fått erbjudande om fiberanslutning, den sista anslutningen ska vara färdig i december år 2020. Vi har även avgiftsfri kollektivtrafik sedan april och där ser vi städigt över busslinjerna.

Anders Wigelsbo befinner sig för första gången på Almedalsveckan i Visby vid intervjutillfället.

Hur är det med landsbygdsfrågorna i Almedalen tycker du?

– Det är alldeles för lite om landsbygd om jag ska vara ärlig. Landsbygden är en viktig valfråga. Men något som är glädjande är att det handlar mycket om mat och nu pratas det inte enbart om produktion utan även om förädling, vilket är viktigt för framtiden, säger Wigelsbo.

Definitionen av en Landsbygdskommun är en kommun som har en befolkningstäthet på minst fem invånare per kvadratkilometer och som inte är en storstadskommun eller stadskommun. I kategorin Bästa landsbygdskommun ligger Köpings kommun på plats 32, Hallstahammars kommun på plats 53, Arboga kommun på plats 61, Surahammars kommun på plats 129, Kungsörs kommun på plats 137, Skinnskattebergs kommun på plats 139 och Norbergs kommun på plats 145.

Bästa landsbygdskommun i Sverige är Varberg, följt av Ängel­holm, Alingsås, Enköping och Gotland. Mätningen genomfördes av handelshögskolan i Jönköping. Även Bästa storstadskommun, Bästa stadskommun och Bästa glesbygdskommun rankades. Mätningen har fem underkategorier: Bäst att var ung. Bäst att vara äldre, Bäst att ha familj och Bäst att arbeta.