Tema: Jord & Skog

Lantbrukare måste ha många talanger

Textstorlek:

Ett lantbruk idag drivs som ett företag. Som lantbrukare måste du besitta många olika talanger för att få ditt företag att gå runt. Du ska sköta bokföring, fakturering, betala ut löner, sköta om djuren och markerna samt all utrustning du har.

Och utrustning finns det minsann gott om, utrustning som måste tas om hand, fixas och förberedas för nästa gång den behövs. Svånö gård i Rytterne är inget undantag.

Mycket utrustning som ska underhållas

Johan Sommar driver gården med dess runt 130 mjölkkor med sina föräldrar Ingrid och Henrik. När vi går runt bland en del av gårdens utrustning berättar han om det underhåll de håller på med just nu. Slåtterkrossen ska ses över, likaså harven, såmaskinen, tröskan, plogen, gödselspridaren osv. Egentligen är det ett alltid pågående arbete att hålla reda på utrustningen och fixa det som ska fixas.

Åtminstone det mekaniska underhållet sköter de om själva på Svånö gård. Självklart ska också traktorerna ses över. Johan Sommar berättar att traktorerna är så specialiserade att mycket underhåll och de flesta reparation görs av återförsäljaren som har den kunskap och specialverktyg som ofta krävs. Så vad gäller traktorerna sköter familjen Sommar de grundläggande saker som oljebyte själva men lejer in hjälp som sköter annat.

Foderblandaren ska rustas upp

 

Det stora underhållsprojektet just nu på gården är foderblandaren som ska få nya skruvar. Skruvarna sitter i botten av foderblandaren och blandar grovfoder, kraftfoder mm. så att korna får rätt mix av allt de behöver. Kor vill till skillnad från de flesta av oss människor ha samma mix av foder hela tiden. Då äter de bättre, är gladare och producerar mer och bättre mjölk. Från foderblandaren fylls en rälshängd fodervagn som automatiskt åker in genom ladugården. Längs vägen portionerar fodervagnen ut rätt mängd foder till kossorna.

Tusenkonstnärer

När jag lämnar Svånö gård för denna gången kan jag inte låta bli att förundras över hur mångsidig man måste vara för att driva ett lantbruk idag. Tusenkonstnärer har nog lantbrukare varit i alla tider, men dagens snabba teknikutveckling och ofta krångliga lagar och regler ställer allt högre krav.

Du kan läsa alla artiklar i serien här.