Nytt inslag på Brunnby lantbrukardagar

Drycker av frukt och bär - en växande marknad är ett av seminarierna på Förädlingsmässan. Foto: Hushållningssällskapet
Textstorlek:

På onsdag den 4 juli startar Brunnby Lantbrukardagar och i år bjuds det på ett helt nytt inslag. Förädlingsmässan, som är tänkt att fungera som en mötesplats för småskaliga livsmedelsproducenter och leverantörer av utrustning för förädling, blir en egen ”mässa i mässan”.

– Det som kommer att ställas ut är inte mat och dryck i sig utan de redskap som används för att förädla råvarorna till mat och dryck förklarar Hushållningssällskapets Ylva Belin som är projektledare för Förädlingsmässan.

Elva olika utställare är anmälda. Ylva Belin är mycket nöjd med bredden.

– Det kommer att finnas utrustning för framställning av väldigt många olika typer av livsmedel. Ostystning, korvstoppning och ölbryggning är några exempel.

Ylva Belin vill gärna betona att förädling kan handla om dryck likväl som om mat.

– Just drycker är faktiskt ett område som Länsstyrelsen har påpekat har stor potential. Det kan handla både om förädling av spannmål och om förädling av frukt och bär.

Förädlingsmässan är inte enbart en utställning utan bjuder också på demos, workshops och seminarier med temat förädling. Bland annat blir det demo av korvtillverkning, demo av grisstyckning och demo av utrustning för öl- och musttillverkning.

Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk kommer att leda ett samtal där de tillsammans med en panel diskuterar hur man kan lyfta och kommunicera smaken som ett viktigt mervärde i småskalig livsmedelsproduktion.

Hur kom ni på idén att arrangera en förädlingsmässa?

– Jag möter många lantbrukare som vill förädla det de producerar och göra något mer än att ”bara” skicka djuren till slakt och mjölken till Arla. Men förädling är ju en bransch för sig som det här finns ett gyllene tillfälle att få tillgång till kunskap om, säger Ylva Belin.

– Vi tror att den här mässan fyller ett behov eftersom det inte funnits något liknande tidigare. Det var en mässa av samma typ på Elmia år 2009 men det är den enda jag känner till.

Brunnby lantbrukardagar på Brunnby gård, strax utanför Västerås, pågår under onsdagen den 4 juli och torsdagen den 5 juli.