Samarbete skyddar grödor

Textstorlek:

Torkan drabbar inte enbart lantbrukare och hästägare utan också skogens invånare. När fodertillgången i skogen är sämre än vanligt blir de grödor människor odlar än mer begärliga för vilt. Därför uppmanar LRF Mälardalen och Jägareförbundet Västmanland nu sina medlemmar att samarbeta för att skydda de odlade grödorna.

Om lantbrukare och hästägare genast rapporterar viltskador till jägarna har de senare bätte möjligheter att sätta in olika åtgärder.

Lantbrukare ­och jägare kan till exempel hjälpas åt att skrämma fågel och hjort. Lantbrukare kan underlätta jakt på vildsvin genom att slå gräset längs skogskanten där vildsvinen dyker upp och göra ”korridorer” för att underlätta skyddsjakten på dem.

Emil Stolpe Nordin, ordförande i Jägareförbundet Västmanland har uppskattningsvis tillbringat närmare 100 timmar i sommar med att bevaka vildsvin nattetid.

– Det rör sig om mark där jag brukar jaga i vanliga fall. Det är så det är tänkt, att lokala jägare och lokala lantbrukare ska samarbeta även om man i vissa fall kan behöva kalla in hjälp lite längre bort ifrån. Både LRF och Svenska Jägareförbundet kan hjälpa till att förmedla kontakt mellan jägare och lantbrukare vid behov, säger Emil Stolpe Nordin.

Tidigt på våren är det främst ärtor och bönor viltet vill åt. Nu är det i första hand vete- och havreodlingar som behöver skyddas.

Utöver vildsvin kommer älgar, hjortar och rådjur och betar i fälten men det finns allehanda knep att ta till för att avvärja skador på grödorna.

Frilevande mufflonfår har också ställt till en del skada.

– Uppblåsbara gubbar fyllda med tryckluft som poppar upp, radioapparater som slås på med jämna mellanrum och att gå omkring med kopplad hund på åkern kan fungera, tipsar Fredrik Melin på LRF Mälardalen.

– Höga kanonliknande ljud kan ha en god skrämseleffekt om de inte används ständigt så att viltet vänjer sig vid ljudet. När det gäller vildsvin kan markägare göra små ”vallar” av skitgödsel vid skogskanterna. Vildsvin är renliga djur och gillar inte det.

Fredrik Melin understryker vikten av samarbete och att hjälpa varandra.

– Med samarbete kommer man långt.