Tema: Jord & Skog

Torkan fortsätter – tvingas skörda spannmål till foder

Textstorlek:

Torkan håller i sig. På Svånö gård utanför Rytterne kom det runt 30 mm regn strax före midsommar. Annat än det har bara någon millimeter regn fallit på gården sedan slutet på april månad. Läget är tufft för familjen Sommar som driver gården med dess runt 130 mjölkkor. Men när jag pratar med Henrik och Johan Sommar så säger de att de är ändå försiktigt optimistiska. Allt beror dock på hur länge torkan håller i sig.

Dålig vallskörd

Den senaste skörden av spannmål till höger och de tidigare vallskördarna till vänster.

Den senaste skörden av spannmål till höger och de tidigare vallskördarna till vänster.

Första vallskörden uppskattar de till runt 60 procent av normal skörd, den andra än sämre. Normala år har de också en tredje vallskörd men den vet de ännu inte om den ens blir av. Vädrets makter rår över det som läget är nu. Fortsätter torkan blir det kanske ingen tredje vallskörd.

Hur mycket behöver de då samla på sig i form av grovfoder för att klara säsongen utan att behöva minska besättningens storlek? Henrik Sommar gör en snabb överslagsräkning och tror att de behöver runt 1.000 ton totalt i torrsubstans för att klara den kalla säsongen.

Skörda spannmål

Eftersom vallskörden inte har gett nog med foder så har de beslutat att skörda spannmål och använda det till djurfoder. Det är spannmål som de vanligtvis kan sälja en del av, men det blir inget av det i år. Att ta spannmålet i anspråk för foder blir alltså en dyr affär för det minskar inkomsterna. Men nu är prioritet ett att få in nog med foder till djuren.

-Vi är försiktigt optimistiska, men fortsätter torkan så får vi kanske tänka om. Det här är trots allt en nödlösning som kostar väldigt mycket pengar, säger Henrik Sommar.

Den nyskördade substansen ska fördelas i plansilon, packas ihop och täckas över.

Den nyskördade substansen ska fördelas i plansilon, packas ihop och täckas över.

Spannmålet skördas på samma sätt som vall och hackas av en fälthack, samma maskin som används för vallskörd. Vid helsädesensilage, som det här handlar om, hackas hela plantan utom roten. Den hackade spannmålen läggs i en plansilo där den packas noggrant för att pressa ut all luft. Syre gör att ensilaget möglar och ruttnar och blir obrukbart. När ensilaget har packats täcks det noga över och får ligga tills den behövs som foder åt korna.

-Jag räknar med att ha alla fyra ensilagefacken fulla plus kanske 200-300 balar också. Då ska vi klara oss utan att minska besättningen, säger Henrik Sommar.

Minska besättningen blir också dyrt

Familjen Sommar skulle förstås kunna minska djurbesättningen (antalet djur). Det är dock ett beslut de vill skjuta på så länge de bara kan bland annat för det kostar stora pengar. De skulle kunna skicka djur till slakt, men slakterierna har så mycket att göra att de inte kan ta emot djur förrän framåt vårkanten. Då måste de ändå ordna med foder för hela vintern. Alternativet är då att nödslakta djur, men då får familjen Sommar bekosta slakten själva och det köttet får inte säljas.

Det här är resultatet av skörden av spannmål, en skörd som nu ska användas som foder istället för att säljas.

Det här är resultatet av skörden av spannmål, en skörd som nu ska användas som foder istället för att säljas.

När jag gör mig redo att avsluta detta besök på Svånö gård ser det ut som det regnar på andra sidan Mälaren. Jag och Henrik Sommar tittar förhoppningsfullt på det och hoppas innerligt att det ska fortsätta norrut. Senare får jag veta att det inte kom något regn över Rytterne. Torkan fortsätter alltså.

Du kan läsa alla artiklar i serien här.