Därför är Åsbydjuren borta

Hagarna på Åsby är numera tomma igen. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

Under några veckor i sommar återuppstod det mycket uppskattade minizoot på Åsby i Hallstahammar. Men på grund av olika incidenter kunde inte djurens trygghet garanteras.

En skylt som meddelar att djuren på grund av olika incidenter har flyttats möter den som tänkt besöka Åsby Minizoo.

– Vi ville inte göra en stor grej av att det men så pass många har frågat vart djuren har tagit vägen att vi till slut bestämde oss för att sätta upp en skylt säger Håkan Johansson på Åsby kött & vilthandel.

För ett par år sedan sköttes Åsby Minizoo med hjälp av personer från kommunens arbetsmarknadsenhet AMA. Inför förra sommaren meddelade kommunen att de inte längre kunde bistå med personal.

Håkan Johansson är en av de som tog över Åsby kött & vilthandel från familjen Skanevall förra hösten.

– Vi kom på en lösning som innebar att Åsby Minizoo kunde öppna igen. Ett par goda vänner till oss som bor i närheten av Åsby kunde tillfälligt flytta sin betesmark och produktionsplatsnummer. Då fylldes hagarna igen med getter, ankor, kaniner och rashöns. De togs om hand av en mycket bra djurskötare och vi bistod med mat och vatten. Det gick bra i början och blev mycket uppskattat.

Men glädjen blev kortvarig.

– Sedan började det hända grejer. Vi upptäckte sår i ankornas huvuden. Kort därefter upptäckte vi stenar i deras damm, som nyligen blivit rensad. Getterna fick ett beteende som inte var normalt, de var väldigt skärrade och skrämda. Sedan försvann höns och kycklingar. Det var hål i både staket och tak, hål som vi inte vet om det är djur eller människor som gjort. Då tog våra vänner hem djuren till gårdarna igen. Det här var i början av juli, berättar Håkan Johansson.

Förra sommaren bevittnade flera personer hur en varg sprang in bland husen på Åsbyområdet och tog en tamkatt.

– Vi misstänker att en varg kan ha varit här igen. Men det skulle inte förklara allting som har hänt. Vargar kastar inte sten, säger Håkan Johansson.

Känner du till om några djur har skadats eller stulits under de år det tidigare minizoot var öppet?

– Varken jag eller min sambo har hört talas om att det skulle ha förekommit. Det bor ju knappt någon här och man föreställer sig att det skulle vara en trygg plats för djuren. Men uppenbarligen var det inte så.