Du äger klimatfrågan var dag

Textstorlek:

Valrörelsen går in i spurtskedet, utgången är öppen. Fler väljare ser nu Miljö/klimat som den viktigaste valfrågan efter sommarens extremväder med torka, missväxt, bränder och algblomning. I juni tyckte 12 procent av de tillfrågade att Miljö/klimat var viktigast, i augusti 23 procent.

Enligt SvD/Sifos senaste mätning, publicerad i söndags (12 aug) ligger Miljö/klimat nu på fjärde plats bland de frågor som väljarna rankar högst.

Sjukvård toppar alltjämt, följt av Skola/utbildning och på tredje plats Integration/invandring. Den sistnämnda har halkat ner från topplaceringen sedan junimätningen. Nedgången för SD i mätningar av partisympatierna bekräftar vad som kan vara en trend.

En expert som SvD talat med påpekar att klimatfrågan är komplex och påverkar människor indirekt. Frågor om skola och sjukvård berör människors vardag mer påtagligt, därför ligger dessa högre i rankingen.

Ändå: efter sommarens extremväder finns det all anledning att anta att människor är mer berörda och oroade än tidigare. Vi ser konkret vilken förödelse som torka och hetta kan skapa.

På min egen tomt har flera träd redan börjat fälla löven som blivit bruna i torkan. En sorglig och märklig syn i sommarmånaden augusti.

En enskild stekhet sommar utgör visserligen inget ovedersägligt bevis på klimatförändringar. Men det vi bevittnat är ett just ett sådant scenario som beskrivits av meteorologer och klimatforskare och som enligt dessa hotar att bli vardag om den av människor skapade temperaturhöjningen inte hejdas.

Frågan ställs nu till de folkvalda vad politiken kan och vill göra för att hejda människans påverkan på planeten. Det är välkommen och viktigt, men varje enskild medborgare bör också ställa sig frågan: vad kan jag göra för att minska min klimatpåverkan – som konsument, väljare, resenär?

Faktum är nämligen att klimat, miljöpolitik och demokrati hör intimt ihop. Det är inom folkstyrets och rättsstatens ramar som de klimatförstörande utsläppen bör bekämpas. Och med vetenskapliga fakta och evidens i ryggen. Åtgärder som signalerar handlingskraft men saknar verklig effekt gagnar inte miljön och klimatarbetet på sikt.

Flum räddar inte världen. Det gör däremot den påverkan som skapas underifrån av många engagerade medborgare. Vardagshandlingar kan få världsvid påverkan.

I dag köper ingen klorblekta kaffefilter utan bara de bruna oblekta. Förändringen drevs fram med konsumentmaktens hjälp. Liknande handlingar sker dagligen och omdanar sakta men säkert jorden till det bättre.

Politiker, medborgare, experter – ja alla – har ett ansvar för att minska trycket på planeten. Låt oss se till att det sker smart och snart, inte i blindo och faktaresistent.

Du och jag äger klimatfrågan – var dag.