Jag har inte bestämt mig än

Textstorlek:

Ledarrollen är viktig.

Idag är det exakt tio dagar kvar till valet. Har du bestämt dig vem du vill se som ledare för Sverige?

Själv har jag ännu inte avgjort vem jag ska rösta på. Men sedan jag fick rösträtt så har jag röstat på tre olika partier, som har lyft frågor som jag tycker har varit de viktigaste.

Något av dessa tre partier, som jag inte kommer att avslöja vilka de är, kommer jag även att rösta på i år. I sista minut kommer jag att bestämma mig för vilket parti det blir som får mitt förtroende fullt ut och visst är partiledarens trovärdighet viktig för mig när jag väljer.

Det blir lättare att välja när partierna syns och ger tydliga besked om vad de står för och vad de kommer att kämpa för om de får makten att styra Sverige, när man känner igen politikernas ansikten, både lokalt och på riksnivå och när man får reda på skillnaderna mellan partierna. Så visst lönar det sig att politikerna syns, tycker jag. Och genom valrörelser syns de extra mycket.

Men enligt statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson ger valrörelserna liten effekt på väljarna. Trots det menar han att valrörelserna, som dessutom kostar tiotals miljoner kronor att genomföra, inte är helt oviktiga eftersom de bidrar till folkbildningen (se sid.13 i veckan nummer av Västmanlands nyheter).

I Hallstahammar hölls nyligen Lilla Almedalen och idag torsdag kommer det även hållas lokal politikerdebatt på Köpings stadsbibliotek och valdebatt på Thor Modéenteatern i Kungsör. Bor du i dessa områden och du inte heller bestämt dig för vilket parti du ska rösta på än kan det vara en god idé att ta sig dit för att bilda sig en egen uppfattning.

Utöver det finns valstugorna runt om i länet där man kan träffa och prata med politikerna.

Årets val blir otroligt spännande tycker jag. Visst kan man följa opinionsmätningarna och få en hint om vilken utgång det kan tänkas bli i valet den 9 september.

Men det kan ta en oväntad vändning.

Ledarrollen är viktig, ett starkt förtroende för partiets ledare är troligtvis avgörande. Senast släpptes nyheten att förtroendet för kristdemokraternas Ebba Busch Thor ökat i den senaste undersökningen, med fyra procentenheter. Ändå ligger hon på plats sju i listan på vilken partiledare som har störst förtroende.

Högst förtroende har Moderaternas Ulf Kristersson. 47 procent av väljarna har starkt eller mycket starkt förtroende för honom, enligt undersökningen.

Lägst förtroende har Gustav Fridolin, partiledare för Miljöpartiet.

Att uppträda pålitligt betyder alltså mycket. Analyschefen på undersökningsföretaget hävdar att hon tror att eftervalsanalysen kommer att visa att partiledarna spelar större roll än tidigare för ett valresultat.

Utan ett starkt och bra ledarskap blir folket vilsna.

Vem blir det som får leda Sverige den 9 september?

Det bestämmer du och jag.