Glass med lyx

Hemgjord vaniljglass med olika tillbehör.
Textstorlek:

Det tar lite tid att göra sin egen glass men det kan vara mödan värt. Allt brukar smaka bättre när man vet vilka ingredienser glassen består av och det blir aldrig tråkigt. Basrecepten går att variera i det oändliga och man bestämmer själv hur glassen ska smaka. Glykossirap ger glassen en krämig och mjuk konsistens, lovar Dansukker som recepten kommer ifrån.

Vaniljglass

cirka 1 liter 1 1/2 timme + 5 timmar

Hemmagjord vaniljglass kan låta simpelt, men är ljuvligt gott. Dessutom passar det till de flesta tillbehör. Ät din vaniljglass tillsammans med färska bär, frukter och chokladsås.

8 äggulor

1 1/2–2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2 dl glykossirap

 

Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.

Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen.

Sila genom finmaskig sil. Låt smeten svalna. Kör blandningen i glassmaskin eller häll glassen i en avlång form, ca 18×25 cm och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

 

Cookiesandwich

12 stycken 1 1/2 timme + 5 timmar

En cookiesandwich är det bästa av två världar, för varför välja mellan kaka och glass när du kan få båda? Denna cookiesandwich är perfekt för en paus i solen.

Vaniljglass:

8 äggulor

1 1/2–2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2 dl glykossirap

Cookies:

1 dl mandel

1 dl hasselnötter

100 g mörk choklad

230 g smör, rumstempererat

3 1/2 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

5 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bikarbonat

 

Sätt ugnen på 190 °C.

Finhacka mandel, hasselnötter och choklad, ställ åt sidan. Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker fluffigt och tillsätt ägget.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll ner i smörblandningen. Tillsätt nötterna och chokladen.

Dela degen i 45 bitar och rulla till kulor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till kulorna ordentligt. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna.

Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.

Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen.

Sila genom finmaskig sil. Låt smeten svalna. Kör blandningen i glassmaskin eller häll glassen i en avlång form, ca 18×25 cm och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

Ta ut vaniljglassen och stansa ut runda glassbitar. Lägg glassbitarna mellan två cookies och ställ i frysen ytterligare några tim.

Tips: De cookies som blir över kan frysas in och serveras till sommarfikat.

 

Isglass

6 stycken 3,5 timmar

2 dl saft

1 dl vatten

2 msk glykossirap

hallon eller valfria bär

 

Blanda saft med vatten och glykossirap och rör om tills allt har löst sig.

Lägg hallon i glassformar och häll på saften.

Täck med aluminiumfolie och stick ner glasspinnar.

Ställ i frysen i 3 timmar.

 

Päronglass med nougatkolasås

6-8 portioner

4 dl vatten

3 dl strösocker

1 dl färskpressad citronsaft

750 g päron

4 äggulor

1 dl strösocker

2 dl mjölk

1 1/2 dl vispgrädde

1 dl glykossirap

grön hushållsfärg

Sås:

2 dl vispgrädde

1 dl rörsocker

1 dl muscovadosirap

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

100 g mjuk nougat (Odense)

 

Blanda vatten, socker och citronsaft i en kastrull och låt koka ett par minuter. Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg ner päronhalvorna i den kokande lagen och sjud i cirka 15 minuter. Låt päronen kallna i lagen. Mixa eller passera päronen genom en sil.

Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner den varma mjölkblandningen i äggsmeten. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt päronmassan och vaniljsockret samt ett par droppar grön hushållsfärg om så önskas. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Blanda samman alla ingredienser utom nougaten till såsen och sjud tills den är tjock och simmig. Skär nougaten i bitar och lägg ner i såsen och rör tills den löst sig.

Lägg upp glassen i skålar eller på assietter och ringla såsen över.

Maria Karlsson