Tjejer lockas ut i skogen

Anna Halldén, tvåa från vänster, berättar om träd för deltagarna i skogskursen för tjejer på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Sommar och sol och skollov. Det har dock inte hindrat ett 20-tal tjejer att söka till den årligen återkommande Skogskurs för tjejer på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. En av de fem studenterna som är kursledare, Anna Halldén från Köping, skulle dock helst se att det bara skulle heta skogskurs. Men det är inte lätt att locka tjejer till skoglig utbildning.

Det är tioårsjubileum för kursen i år och tre av kursledarna går på jägmästarutbildningen i Umeå, varav Anna är en, och två går på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Och hon, liksom de som går kursen, provade sig fram för att se om en skoglig utbildning kan vara något.

– Jag har ingen speciell bakrund i branschen men min familj har lite skog. Jag gick i alla fall en veckolång kurs här i Skinnskatteberg innan jag bestämde mig. Det gick dock tre år från gymnasiet innan jag sökte och kom in i Umeå, berättar Anna.

Den fyra dagar långa kursen är alltså till för att locka tjejer till skogsbranschen. Både för dem som redan funderat på att söka till någon av SLU:s, Statens lantbruksuniversitet, skogliga utbildningar och för dem som aldrig tänkt i dessa banor. På detta sätt vill SLU skapa en mer balanserad könsfördelning i en just nu väldigt mansdominerad bransch.

– SLU vill locka tjejer till båda utbildningarna i Umeå och i Skinnskatteberg. Men man skulle ju önska att kursen inte skulle behövas, målet är att så småningom bara kalla det för en skogskurs. Att mest killar söker till utbildningarna tror jag handlar om normer, säger Anna.

Det är första dagen på kursen och det är en mjukstart där tjejerna går runt för att lära sig om olika trädsorter. Åldersspannet på deltagarna är stort – mellan 16 och 35 år. Alla verkar motiverade och ställer frågor. Och en del har förkunskaper. Ingen deltagare är dock från Västmanland och några av tjejerna har fem timmars bilresa hem.

Har kursen lyckats locka någon till en skoglig utbildning under dessa tio år som kursen funnits?

– Jag vet inte riktigt förutom att en av mina bästa kompisar lockades till branschen av kursen.

Jägmästarutbildningen i Umeå är femårig och då tar man en master. I Skinnskatteberg är skogsmästarutbildningen på tre år och då blir man kandidat.

– Jag tycker det är en intressant utbildning då man får jobba med en förnyelsebar råvara. Och det är en klimat- och miljömedveten bransch just nu.

Hur känner du nu med alla skogsbränder som pågår i landet?

– Det är synd om människorna som drabbas. Många förlorar livsverk och det är otroligt långa omloppsbanor på skog. Och nyligen hade jag sommarjobb hos Mellanskog och jag var med på Brunnbydagarna och där pratade alla bara om torkan.

Anna är trots detta nöjd med sitt val av utbildning även om det drog ut på tiden innan hon sökte till jägmästarutbildningen.

– Men jag var lite kluven över var jag ville utbilda mig. Men Umeå är en trivsam studentstad och det är en bra utbildning.

Vad händer då du är klar?

Man kan ju fortsätta att studera till doktorand. Kanske jag inser att det är forskning jag vill hålla på med, säger Anna och skyndar iväg för att hinna ikapp tjejerna som gått till nästa träd.