Tufft för hunden med grillförbud

Textstorlek:

Vi har i dag en notis om att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har rekommenderat ett totalstopp för all typ av eldning. Men samtidigt säger myndigheten att man inte kan förbjuda allt som exempelvis godståg som skapar gnistor

eller skogsmaskiner för den delen. Inte heller ångbåtar antar jag.

För vår egen del kan vi väl låta bli att grilla då förbudet råder men vi har ju en liten vit hund. Och han kräver, förutom kebaben jag skrivit om förut, en särskild sorts hamburgare av ett speciellt märke. Och, detta är mycket viktigt, den skall vara grillad. Stekt duger helt enkelt inte. Så därför har jag funderat ut ett sätt att kringgå grillningsförbudet. Jag har dock ännu inte satt tankarna i praktik. Så här har jag tänkt:

Om jag köper en engångsgrill, vilket inte heller verkar så lätt då handlarna tydligen verkar vägra sälja dem under förbudet, så skulle man kunna stoppa in den i braskaminen eller i den öppna spisen. Och vips har man kringgått förbudet för man har ännu inget sagt något om att elda där. Vilket kan tyckas konstigt då det ju kan flyga gnistor ifrån skorsstenen ut i terrängen. Men det är klart, det är många som värmer upp sitt vatten med ved så det skulle ställa till det för väldigt många.

Hur som helst skulle hunden få sin grillade hamburgare om jag satte mina idéer i verket. Kanske man skulle starta en grillarörelse med någon förkortning som namn. Typ FNL, Farc, IRA eller ETA. VSGIS skulle den heta. Vi som grillar i smyg. Nej, nu vet jag något ännu slagkraftigare – Röda glöden-fraktionen, RGF. Sedan skulle man få sina fem minuter i rampljuset då man blev intervjuad av tv och eftersom tv är ett bildmedium fick man ha på sig en sådan där huva där bara ögonen syns. Och genom huvan skulle man höras mumla:

”Ja, vi grillakrigare tycker att förbudet att grilla på den egna tomten är alldeles för tufft. Speciellt för oss med hundar som bara äter grillat. Det kan ju inte vara meningen att människans bästa vän skall svälta ihjäl för att det är torrt”.

Och nu när tv-licensen snart är ett minne blott så har jag även en idé om vad de som tidigare pejlat syndare kan göra. Jag har det perfekta sommarjobbet för dem om det blir förbud att grilla igen. Istället för att gå omkring med en pejlare kunde de anställas som sniffare. Ja, nu handlar det inte om lim utan om villaområden. De skulle helt enkelt kunna vandra runt och sniffa efter grillrök bland häckar och äppelträd.

Men nu är det inte alla som har tillgång till en braskamin eller en öppen spis. Hur skall de lösa problemet med en grill­sugen jycke? Ni må tro att jag funderat över det men jag kommer inte på något. Jag vill ju inte sätta griller i huvudet på folk men räknas en balkong på tolfte våningen i ett höghus som en egen tomt om det är en bostadsrätt? Ja, som ni märker är frågorna många. Det finns ju också de som bor på husbåtar eller som ger sig ut på sjön med motordrivna bryggor. Får man grilla där?

Det kan ju i så fall vara en affärsidé. Att hyra ut en brygga för dyra pengar åt grillsugna. Men det skulle säkert stå någon besservisser i land och hojta något om att ni måste ha vatten med er om ni skall grilla.

Nej, den lilla vita hunden får nog nöja sig med kebabkött ett tag framöver.