Tema: Jord & Skog

Vardagen på en mjölkgård

Textstorlek:

Hittills i den här artikelserien har vi följt familjen Sommar på Svånö gård i Rytterne utanför Västerås när de skördat vall, lagat utrustning, sågat ner skog och mycket annat. Det är förstås viktiga aktiviteter men det pågår också en daglig verksamhet på mjölkgården med dess runt 130 kor.

Den här dagen anlände jag till Rytterne strax före klockan sju på morgonen för att träffa Ingrid Sommar och följa hennes första timmar på jobbet. Det visade sig när jag anlände att hon redan var i full fart och det hade säkert varit så ett bra tag.

Liksom de flesta av oss människor så är korna hungriga på morgonen. Ingrid ser till att de får den blandning av foder de ska ha och de verkar mumsa glatt på det hon serverar. Foder kommer också utportionerat automatiskt av fodervagnen som löper på en travers genom nästan hela ladugården.

Ingrid städar också upp bland korna, skrapar undan gammalt strö och sprider ut nytt. Hon får ibland ge en ko som inte vill flytta på sig en lätt klapp på baken eller sidan. Vissa kor är kanske morgontrötta och vill inte flytta på sig men efter upprepade uppmaningar från Ingrid masar de sig ur vägen.

Det som får korna att flytta på sig mycket snabbare är när jag närmar mig. De drar sig först undan men sen kommer de allra flesta försiktigt närmare. Jag har alltid tyckt att kor är vackra djur och att de ser kloka ut. Nu vet jag förstås inte om de är speciellt kloka men de är åtminstone nyfikna på mig när jag går igenom ladugården.

Mitt besök på Svånö gård avslutades denna gång med frukost med familjen Sommar och anställda. En liten andningspaus i det annars fortgående jobbet på mjölkgården. Nog anade jag tidigare att det var mycket hårt jobb som gäller när man har lantbruk men mer exakt vad det innebar visste jag nog inte. Nu har jag och jag hoppas även du en lite bättre bild av arbetet på ett lantbruk, speciellt på en mjölkgård.

Du kan läsa alla artiklar i serien här.