Hembygdsföreningar oktober

Textstorlek:

HEMBYGDSFÖRENINGEN ARBOGA MINNE

• 1–31 oktober, Arboga Museum, Nygatan 37, Arboga. Öppet tisdag-torsdag 13.00-16.00 samt lördag 11.00-14.00. Utställningen ”Lasse-Majas många ansikten”. Skattjakt för barn i stortjuven Lasse-Majas fotspår.
• Tisdag-onsdag den 30-31 oktober kl. 10.00-16.00 Arboga Museum. Höstlovskul på museet. Skattjakt för barn i stortjuven Lasse-Majas fotspår. Pyssel och paraplyer: tillverka ett paraply i origami eller gör ett paraply-collage.

BADELUNDA HEMBYGDSFÖRENING
• Lördagen den 6 oktober kl. 11.00 Café Anund Caféet öppnar 10:15. Brunch hos Bröt-Anund. Gästgivargårdar och skjutsväsendet. Elisabeth Torsner, som länge forskat i ämnet, berättar om gästgivargårdar som tidigare funnits i Västeråstrakten. I Badelunda fanns flera sådana inrättningar där resande under tidigare århundraden kunnat få förtäring och nattlogi. Ett av dom var beläget i Långby vid Tortunavägen.
• Söndagen den 14 oktober kl. 14:00, Badelunda kyrka. Skördegudstjänst. Ett samarrangemang mellan Svenska kyrkan och Badelunda Hembygdsförening. Kyrkkaffe och auktion efter gudstjänsten. Ta gärna med gåvor till auktionen där pengarna går till Världens Barn.
• Onsdagen den 17 oktober kl. 18:00, Hörsalen Karlsgatan 2, Västerås. Föredrag av Hanna Enefalk, docent i historia och verksam som lärare vid universitetet i Karlstad. Tusen år av kontroverser, kompromisser och knog; om boken Svenskarna och deras kyrkor. I den berättar hon om våra sockenkyrkor och deras plats i det historiska samhället. Om deras betydelse för den tidens människor, arkitektur och folklore. Samarrangemang med Svenska kyrkan och Västmanlands Läns museum.
• Onsdagen den 24 oktober kl. 18:00, Badelunda Kyrkskola. Omvänt husförhör. Församlingsmedlemmar får under kvällen tillfälle att ställa frågor till församlingens präster. Kyrkokören medverkar. Kaffe serveras. Samarrangemang med Svenska kyrkan.

FAGERSTA VÄSTANFORS HEMBYGDSFÖRENING
• Torsdagen den 4 oktober kl. 09.00-18.00 Kaffestugan Hembygdsgården Västanfors. Kanelbullens dag. I Kaffestugan bullas det upp lite extra av våra hembakade kanelbullar.
• Lördagen den 13 oktober kl. 11.00–15.00 Hembygdsgården Västanfors. Knyppling. Kom och se eller var med och knyppla! Det gamla hantverket är spännande att prova på och det finns mycket fint att knyppla ihop, allt från spetsar, läckra smycken till brudkronor och mer därtill.
• Lördagen den 13 oktober kl. 11.00–15.00, Hembygdsgården Västanfors. Sällskapet Släktforskarne Fagersta firar 40-årsjubileum. Kl.11.00 Norrby Teater visar sin verksamhet. Kl.13.00 Arkiv Digital presenterar sitt program. Kl.14.30 Bärke Bälgarna underhåller med dragspel och sång.
• Lördagen den 27 oktober – söndagen den 4 november, Hembygdsgården Västanfors. Höstlov på Hembygdsgården. Gå en promenad genom området med kluriga uppgifter för barnen. Handelsboden fortsätter att fira 30 år med bilder från förr och fina erbjudanden. Våffelstuga med brädspel torsdag och fredag kl.11.00-15.00 OBS! Programmet kan komma att förändras och uppdateras.
• Söndagen den 28 Oktober kl.16.00, Hembygdsgården Västanfors. Kura skymning. Högläsning vid brasans sken och fika med kaffe och hembakade kakor. Arrangemanget är en del av Nordiska Biblioteksveckan. Pris: 60:-/ person inklusive fika. Anmälan till Handelsboden tel.0223-175 78 senast Onsdagen den 24 Oktober. Kika in i evenemangskalendern eller i sociala medier för uppdatering!

HARAKERS HEMBYGDSFÖRENING
• Söndagen den 7 oktober kl. 18.00, Harakers Bygdegård. Filmvisning.
• Lördagen den 27 oktober kl. 11.00-15.00, Harakers Hembygdsgård. Städdag, ta med egen räfsa. Vi bjuder på fika.
• Söndagen den 28 oktober kl 18.00, Harakers Bygdegård. Filmvisning av Roy Anderssons film ”Det satt en duva på en gren”.

MEDÅKERS HEMBYGDSFÖRENING
• Måndagen den 1 oktober, Medåkers Bygdegård kl. 18.30. Medlemsmöte. Ta med bilder till almanackan 2019.

SKERIKE HEMBYGDSFÖRENING
• Söndagen den 28 oktober kl. 14.00, Skerike Prästgård. Anna-Greta Gullberg och Ulla Göthe berättar och visar bilder från en resa till Grönland med Föreningen Norden 2017.
Kaffeservering.

SÄBY HEMBYGDSFÖRENING
• Onsdagen den 3 oktober kl. 14.00, Hembygdslokalen. Trivselträff. Vi talar om ett aktuellt ämne, skrattar och har trevligt samt dricker kaffe. Alla är hjärtligt välkomna.
• Onsdagen den 17oktober kl. 14.00, Hembygdslokalen. Trivselträff.
• Söndagen den 21 oktober kl. 14.00, Hembygdslokalen. Höstmöte. Vi får höra Ingrid Mörnänges föredrag om konstväverskan Matilda ”Gobeläng” Carlsson. Hembygdsföreningen bjuder på kaffe och nybakad äppelkaka.
• Onsdagen den 31 oktober kl. 14.00, Trivselträff i Hembygdslokalen. Vi talar om ett aktuellt ämne, skrattar och har trevligt samt dricker kaffe. Alla är hjärtligt välkomna.

RAMNÄS VIRSBO HEMBYGDSFÖRENING
• Onsdagen den 17 oktober kl. 18.00
Söderhammar. Vi visar filmen om midsommarförberedelserna av Oiva Berg.

RYTTERNE HEMBYGDSFÖRENING
• Fredagen den 26 oktober Halloween för barn.

SKULTUNA HEMBYGDSFÖRENING
• Onsdagen den 17 oktober kl. 14.30, Hembygdskällaren Skultuna. Fototräff.

VÄSTERÅS HEMBYGDSFÖRENING
• Onsdagen den 3 oktober kl. 18.00–19.00, Hörsalen i Västerås Stadsbibliotek.
Orden vi ärvde, svenska språkets utveckling under 1000 år. Dan Linder, skribent och föreläsare, berättar om hur Sverige fick sitt språk, hur det förändrats under 1000 år, hur det låter nu och vart svenska språket är på väg. Arrangörer: Arbetarinstitutet, Föreningen Norden, stadsbiblioteket och Västerås hembygdsförening.
• Tisdagen den 30 oktober, samåkning från parkeringsplatsen vid Vallby friluftsmuseum kl. 13.30. Utflykt till Surahammar den för visning av Sura kyrka kl. 14.00. Guide är Mikael Rundberg.