Låg investeringsambition efter den torra sommaren

Textstorlek:

Varje höst vid denna tid ser man efter riksväg 56 strax söder om Sala jordbruksmaskiner i arbete – flera samtidigt. Det är Lantmännen som ordnar en träff för maskintillverkare och och presumtiva kunder.Och träffen är välbesökt.

Dammet ligger tätt i luften då skördetröskan tar sig över åkern och när den stannar lösgör sig en figur ut dimridån. Det är Anders Öberg, regionchef för Lantmännen, som åkte en tur med tröskan.

– Det är dammigt utanför men inne i hytten är det som hemma i vardagsrummet, säger Öberg.

Han tycker att träffen är ett bra tillfälle att visa upp produkter för lantbrukarna i bygden.

– Vi är störst på maskinmarknaden och just i dag har vi en ny skördetröska att visa upp.

På plats har man ett antal traktorer med vidhängande redskap plus tröskan alltså. Beroende på modell hamnar priserna på dessa maskiner på cirka 1,5 till 2 miljoner kronor. Kanske inte något någon lantbrukare planera att investera i i år?

– Ja, det är en bransch som haft det jättetufft detta torra år. Men lantbrukaren kan träffa maskinentreprenörerna här och prata problem. De kan se egenskaperna hos olika märken och fundera över om man behöver något stort eller litet, säger Anders Öberg.

Varje år brukar det vara ett 100-tal besökare under dagen. En av besökarna i år var Håkan Johansson från Åby utanför Sala. Han är intresserad av vad som kommer på marknaden och då främst av det som hänger bakom traktorn som han säger.

– Ja, det är en tallrikskultivator som är intressant för min del. Men det är ingen idé att investera i något i år.

Själv har skörden för hans del blivit halverad och knappt det. En kollega säger att många mår illa av hur detta år har varit. Det blev aldrig någon vår och den varma maj månad förstörde resten av året. I början var det bra förhållanden men för etableringen av frön var det inte gynnsamt.

– Vi får städa undan detta år och vända blad, säger Håkan Johansson.