Så gick det för Landsbygdspartiet

Textstorlek:

Landsbygdspartiet oberoende, LPo, fick fler röster i årets val än vad de fick 2014. Det räckte inte ända fram till riksdagen, som de önskat. Men i 12 av de 35 kommuner i landet där de ställde upp fick de mandat. Dock inte i Västmanland.

I hela landet fick partiet, enligt valmyndigheten, 4 962 röster till riksdagen. Det innebär 0,08 procent till skillnad från 0,43 procent 2014.

För LPo Västmanland räckte inte rösterna till något mandat. De fick 150 röster. Men de har ändå ökat då de fick 75 röster år 2014. Omräknat i procent innebär det 0,09 procent i årets val och 0,04 procent i valet 2014.

– Vi är ett parti med väldigt små resurser, både ekonomiskt och i antalet medlemmar. Alla valsedlar och valaffischer som vi satt upp har vi bekostat ur egen ficka, säger Lars Matsson som är ordförande i LPo Västmanland.

Han tror att det finns stora möjligheter framöver.

– Med små resurser har vi dubblat antalet röster, även om det är få röster. Ökningen visar ju på att det finns potential. Jag misstänker att folk i allmähet röstade på partier som är etablerade i Riksdagen i tron på att en röst på oss är en borttappad röst. Men varje röst på oss är ett steg framåt, säger Lars Matsson.

Landsbygdspartiet oberoende fick mandat i 12 av de 35 kommuner som de ställde upp i. Dessa är Malung-Sälens kommun och Vansbro kommun i Dalarna, i Jämtland är det Härjedalens kommun, i Kronoberg är det Uppvidlinge kommun, i Norrbotten är det Luleå kommun, i Västra Götaland är det Svenljunga kommun och i Örebro handlar det om Askersund kommun, Lindesberg kommun och Nora kommun och i Östergötland är det Kinda kommun, Söderköping kommun och Valdemarsviks kommun.

– Jag är jättenöjd, det är otroligt svårt att veta var vi skulle landa både i riksdag och i kommunerna. Men vi har fått mandat i tolv kommuner och det kan bli mandat i ytterligare två-tre kommuner: Norrtälje, Enköping och Kalix, säger Erika Sörengård som är ordförande i Riksorganisationen LPo.

– Trots allt så är det lokalt som allting händer och det är viktigt att finnas på lokal nivå, fortsätter Erika Sörengård.

I valet 2014 ställde partiet upp i 17 kommuner och fick mandat i 9 kommuner.

Partiet är allra störst i Svenljunga.

Lokal demokrati är viktigt för Landsbygdspartiet oberoende.

– Man ska kunna bestämma om sitt närområde, det är en av anledningarna till att vi vill gå ut ur EU, säger Erika Sörengård.

En nackdel under valrörelsen har varit ekonomin.

– Vi har inga ekonomiska muskler och tyvärr är det avgörande för att synas. Vi har försökt att bryta igenom i media och i debattprogram, men det är i princip omöjligt, säger Erika Sörengård.

Partiet, som startade för tio år sedan, hoppas naturligtvis på att få plats i riksdagen i framtiden.

Men Erika säger att det också är bra att växa långsamt för att få in rätt folk och kunna bredda partiprogrammet ytterligare.

– Man måste sikta mot stjärnorna för att nå trädtopparna. Vi är till exempel för ökad självförsörjning och det behövs verktyg från Stockholm för det, säger hon.

Hur ska ni jobba vidare?

– Vi kommer att jobba stenhårt där vi fått mandat och visa på goda exempel och inspirera varandra, säger Erika Sörengård.

– Vi är vanliga människor, eldsjälar som engagerar oss och jag får ofta frågan varför jag gör det. Då brukar jag säga att det är för att jag vill kunna se barn och barnbarn i ögonen och säga att jag försökte att påverka, säger Erika Sörengård.