Säkerhet för politikerna

Lars Kallsäby (C), som är placerad som nummer två på centerpartiets riksdagslista i Västmanland, tycker att stämningen under valrörelsen varit bra. Värre är det på sociala medier, där personliga påhopp förekommer. Han upprörs också över att flera partiers valaffischer blivit vandaliserade. Foto: Pressbild
Textstorlek:

Under årets valrörelse har det varit extra fokus på säkerheten för politikerna. – Det här valet liknar inget vi haft tidigare, det blev vi informerade om av säkerhetspolisen redan i början av året säger Hans Löhman som är säkerhetsstrateg på Region Västmanland.

De folkvalda företrädarna och de politiska partierna har informerats om säkerhet.

– Ett  enkelt exempel på säkerhetstänkande kan vara att man har kollegornas nummer programmerat i mobiltelefonen då man knackar dörr i vissa trappuppgångar eller att man är fler som knackar dörr tillsammans. 

Lars Kallsäby (C), placerad som andranamn på centerpartiets riksdagslista i Västmanland, har knackat dörr.

– Många uppskattar det personliga samtalet, öga mot öga. Vi har gått två och två, men jag har också gått själv litegrann i områden jag känner till, säger han.

Han har tidigare drabbats av mordhot som polisanmäldes. Men något liknande har han inte fått utså i valrörelsen.

Vid valstugorna har stämningen varit god, tycker han. Värre är det på social medier där han har fått ta emot personangrepp.

– Det måste man markera mot. Jag skulle önska att folk uppträdde lite mer vuxet, säger Kallsäby.

Något av det värsta tycker han att vandaliseringen på valaffischerna har varit.

– Jag har sett platser där alla valaffischer är nedslagna, utom en. Det är ett hot mot demokratin. Jag har rest upp valaffischer för Sverigedemokraterna och Moderaterna bland annat, och de har rest upp våra, säger han.

På Västerås stads säkerhetsstab berättar Andreas Weiborn att de nyligen antagit en ny handlingsplan angående hot, hat och våld mot förtroendevalda.

– Vi likställer dem med anställda  i det här fallet. Vi samverkar med polis och Länsstyrelse. Med Region Västmanland har vi gjort en avstämning.  För säkerheten vid valstugorna på Sigmatorget finns också en samverkan mellan polisen och kommunen. Men generellt är det en betydligt större hotbild mot politiker på riksnivå än mot kommun- och regionpolitiker. De politiker som drabbas mest är ju dels de som är mest välkända, dels de som har ansvar för vissa frågor. 

Har det varit en lugn valrörelse hittills?

– Ja, det har varit ganska lugnt hittills. Det är värre på många andra orter där det till exempel är skadegörelse på en helt annan nivå.

I Köping har politikerna i fullmäktige haft en säkerhetsgenomgång med polisen, berättar Jan Häggkvist som är ekonomi – och säkerhetschef i kommunen.

– För säkerheten vid valstugorna ansvarar polisen. Vi har tack och lov varit ganska förskonade från hot och våld mot politiker och tjänstemän i Köping och det är bara att hoppas att det fortsätter så och att vi får ett rejält demokratiskt val, säger han.