Satsning på lokal mat

Textstorlek:

En ny lokal matmarknad anordnades nyligen för att gynna nätverk mellan producenter och för att nå närkonsumenter. Matmarknaden anordnades som ett Småprojekt med stöd av Leader Mälardalen.

Under året finns möjlighet att driva mindre utvecklingsaktiviteter för föreningar och nätverk som vill bidra till konkreta insatser för miljön, genom ekonomiskt stöd av Leader Mälardalen.

Under söndagen hölls en lokal matmarknad i trädgården utanför kaféet Markan i Strömsholm med ett tiotal producenter. Tanken är att stärka den lokala ekonomin och ge möjlighet till lokal hållbar utveckling och ge konsumenterna kunskap om den mat som produceras kring Strömsholm. Bland produkterna fanns bland annat honung, ägg, chokladpraliner, lammskinn, kakor, tomater och gurkor.

Projektet drivs av Kanalnätet och Destination Strömsholm och Sigbritt Bodén är en av dem som arbetat med projektet via Kanalnätet. Hon var med och sålde honung från sin gård:

– Jag har en biodling utanför Kungsör sedan omkring fem, sex år tillbaka, jag började när jag blev pensionär. Och så hade jag med ägg från sonens hönsfarm, berättar hon.

Men produkterna tog slut snabbt.

– Det var jättemycket folk här redan vid öppningen och honung och ägg tog slut redan den första halvtimmen, berättar hon.

Men hon tillägger också att produktionen inte varit som den brukar i år, eftersom sommaren varit torr och det har påverkat bina.

Hon hoppas att arrangemanget ska bli återkommande.

– Först ska vi göra en utvärdering, men det ligger i våra framtidsplaner att det ska bli återkommande och vi hoppas att fler är med och arrangerar nästa år, säger hon.

Lotta Ekström från Solskinet i Rytterne som sålde chokladpraliner uppskattade att delta i projektet.

– Det betyder jättemycket, det är viktigt att visa att det finns så mycket närproducerat runtomkring, säger hon.

Lotta bjöd på provsmakning av fyra olika sorters praliner, varav de med hasselnötter och salt var mest populär. Bredvid henne stod Katarina Curman från Fiholms pepparkakor i Rytterne och hade provsmakning. I Fiholm har dessa knaprigt goda pepparkakorna bakats i flera generationer.