Tema: Jord & Skog

Tredje vallskörden bättre än förväntat

Textstorlek:

Som foder till mjölkkorna på gården skördar familjen Sommar, som driver Svånö gård i Rytterne, vall som ensileras och blir till foder. För inte länge sedan skrev jag om hur den andra vallskörden för säsongen blev. Nyligen skördade de vall för en tredje gång och den blev bättre än förväntat.

Torkan som drabbade Svånö gård liksom det svenska lantbruket i stort i sommar gjorde att framförallt den andra vallskörden blev riktigt dålig. Det betyder mindre foder till korna och ett mer aktivt sökande efter lösning på hur man ska få tag i nog med foder för vintern.

Dessutom har torkan fått följdeffekter. I och med att det var torrt så länge tar det tid för vallarna att komma igång igen, berättar Henrik Sommar. Han tillägger att det regn som började falla på sensommaren har dock gjort att de nu kunde skörda vall en tredje gång. Hade torkan hållit i sig hade det inte blivit något alls.

Tidigare i somras skördade familjen Sommar spannmål för att använda det som foder. Det är spannmål som de normalt sett säljer. Följden blir alltså ett ekonomiskt avbräck för lantbruket där marginalerna redan är små.

Hur ser då läget ut inför vintern för Svånö gård? Henrik Sommar berättar att de har ännu inte lyckats få in nog med foder så de kan klara sig hela säsongen. Det fattas nog runt 30 procent, mellan tummen och pekfingret, uppskattar Henrik Sommar.

På gården arbetar de vidare för att hitta lösningar. Att inte ha nog med foder för vintern är inte ett alternativ, säger Henrik Sommar. Det kan bli så att de tar en fjärde vallskörd för nu växer vallen bra efter att ha fått gott om regn. De har också sått in Westerwoldiskt rajgräs och råg på 20 hektar. Om allt går väl kan det vara klart för skörd i slutet av oktober och skulle då kunna komplettera det foder som redan är insamlat.

-Med det skulle vi kunna klara oss. Det känns bättre nu men det är inte över förrän det är över, säger Henrik Sommar.

Även om familjen Sommar ännu inte helt har löst fodersituationen för vintern så uppfattar jag dock en försiktig optimism. För oss som inte föder upp djur och driver lantbruk är deras situation svår att förstå. Men eftersom vi alla påverkas på ett eller annat sätt av hur det går för lantbrukarna är det något vi borde vara mer insatta i kan jag tycka. Det grunnar jag på när jag lämnar Svånö gård för denna gången.

Du kan läsa alla artiklar i serien här.