Uppmanar till att äta mer svenskt

Lammproducenten Tomas Olsson, på Norrby gård i Torpa utanför Kungsör, är en av de lantbrukare som drabbats hårt av sommarens torka. Han uppmanar till att handla svenskt kött. Foto: Pressbild/arkiv
Textstorlek:

Torkan under sommaren har skapat den värsta krisen på många år för lantbrukare. Därför kommer många lantbruksföretag att få svårt att klara ekonomin i höst. LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, vädjar nu konsumenterna att tänka på att köpa svenskt kött.

Många lantbruksföretag har det nu tufft till följd av torkan som rådde under sommaren.

För många djuruppfödare har torkan orsakat ett ansträngt läge med större kostnad för foder och strö. För en grisproducent ökar dessa kostnader med mellan 4-5 kronor per kilo beräknat på djurets slaktvikt.

En nötköttsproducent får betala en merkostnad på 9-15 kronor per kilo slaktvikt och för en lammproducent är kostnaden som störst med en ökning på 12-26 kronor per kilo slaktvikt.

Nu varnar LRF för att effekterna av torkan kan bli så stora att det finns en risk för utslagning av svensk köttproduktion som är klimat- och miljösmart och som bidrar till en levande landsbygd. Men om dagligvaruhandeln och konsumenterna är beredda att betala några kronor mer för svenskt kött så kan landets livsmedelsproduktion räddas, enligt LRF. Merkostnaden för den enskilda bonden motsvarar cirka 1,50 kronor per fläskkotlett, 3,50 kronor per ryggbiff och 5,50 kronor per lammytterfilé.

Tomas Olsson, lammproducent på Norrbygård i Torpa strax utanför Kungsör, har 1 000 tackor och tillhör därmed Sveriges största lammproducenter.

Hur hanterar ni situationen?

– Nu har vi fått lite regn och vi har lyckats köpa in lite vinterfoder från grannar, berättar Tomas Olsson.

Under sommaren har de på grund av torkan fått nyttja betesområden som de normalt inte gör, områden som de annars tagit vinterfoder ifrån. Lammen har också fått extra kraftfoder innan de gått på bete.

– Kostnaden för kraftfoder har ökat med 30 procent, säger Tomas Olsson.

Det finns en oro för ekonomin också hos kollegorna.

– Hårdast drabbade är kollegorna söderut, på Öland och Gotland, säger Tomas Olsson.

Något liknande har Tomas aldrig varit med om under sina 25 år som lammproducent. Konsekvenserna av torkan kommer märkas under en lång tid framöver, han talar om upp till två år.

– Det är en hård skola. Jag håller tummarna för att det inte blir så torrt nästa år, säger han.

Han säger också att konsumterna är jätteviktiga i det rådande läget.

– Det är jätteviktigt att konsumenterna, kommunerna med det offentliga köket och restaurangerna handlar svenskt kött och att man som konsument frågar efter svenskt kött på restaurangerna, säger Tomas Olsson.