Tema: Jord & Skog

Besöker Elmia för att hålla sig uppdaterade

Johan och Ingrid SommarJohan och Ingrid Sommar
Textstorlek:

Elmia Lantbruk 2018 lockade enligt arrangören nästan 20.000 besökare. Bland dessa var Henrik och Ingrid Sommar. De driver mjölkgården Svånö i Rytterne utanför Västerås tillsammans med sonen Johan.

Tidigare i den här artikelserien har jag berättat om att ett lantbruk idag är ett högteknologiskt företag. Tekniken liksom metoder utvecklas snabbt och det gäller att följa med i utvecklingen för att kunna vara konkurrenskraftig. På så sätt skiljer sig inte ett lantbruk från andra företag.

Inom lantbruksnäringen är Elmia Lantbruk den största och viktigaste återkommande mässan. Där kan lantbrukare träffa de som tillverkar och säljer t.ex. traktorer och annan utrustning.

-Det är bekvämt när allt är på ett ställe, att man kan gå och titta på produkter, prata med tillverkare och försäljare och jämföra, säger Ingrid.

Något som Henrik och Ingrid tittade på lite extra i år på Elmia Lantbruk var solpaneler. Det är något de har funderat på ett tag. Solpaneler på en del av gårdens tak skulle kunna göra gården inklusive bostadshus självförsörjande med el. Visserligen kommer det inte betala sig på kanske 10 år eller längre tid men det är ändå något att överväga.

-Vi har inte beslutat något ännu men det är klart en av de större investeringarna vi tittar på just nu. Det skulle med tid kunna hjälpa till att lösa en del av de utmaningar vi står inför, säger Henrik.

En behållning med att vara med på mässor som Elmia, det erkänner både Henrik och Ingrid, är alla de människor man träffar som man känner sedan tidigare.

– Det är faktiskt en av de få tillfällena då man träffar människor man känner men som kanske bor långt bort. Det blir nästan så. Tjena, för ett år sedan sågs vi, kul att ses igen, säger Henrik.

Ingrid nickar jakande och tillstår att hon inte kunde gå många minuter på Elmia förrän hon stötte på någon bekant att prata med.

När jag lämnar Svånö gård denna dag tänker jag att jag borde nog också ha besökt Elmia Lantbruk men det fanns inte på min radar, så att säga. Kanske nästa år.

Du kan läsa alla artiklar i serien här.