Filmprojekt för unga

Textstorlek:

De tidigare bibliotekslokalerna under Folkets hus i Heby ger utrymme för nya konstformer och projekt. Närmast väntar ett filmprojekt för unga och som inleds med gratis bio.

– Vi började med ett filmprojekt under våren, och nu är det en ny satsning med workshops och filmskapande för alla ungdomar mellan 13 och 20 år, säger Inger Jungehall, som ansvarar för projektet.

Filmprojektet, som får stöd av Svenska Filminstitutet, drar igång denna vecka med gratis bio för alla ungdomar i kommunen.

I kväll visas Jurassic World – Fallen kingdom i Heby Folkets hus klockan 18, i Tärnsjö Folkets hus i morgon kl. 19 och på Fokus bio i Östervåla 20 oktober kl. 18.

– Den här filmen hade ju premiär i somras och är rätt ny, så det är roligt. Efter bioveckan kör vi igång workshops, som man måste anmäla sig till, och som pågår under sex veckor, säger Inger Jungehall.

Då kommer man att prata om hur en film blir till och sedan får deltagarna skapa fritt, från manus till inspelning, redigering och filmmusik.

Tanken är sedan att alla filmer som skapats under året visas på Heby kommuns egen kortfilmsfestival.

Inger Jungehall berättar att festivalen, som genomförs i Heby Folkets hus, ska bli speciell för alla berörda och det kommer att gå bussar från alla orter. Det blir röda mattan, festmingel och visning av samtliga filmer.

– Det är spännande med film och genom projektet får man möjlighet att lära sig mycket och framför allt får man chansen att prova på hantverket. Jag hoppas att många tar den här chansen och hänger på och skapar film, säger Inger Jungehall.