Tema: Jord & Skog

Nu flyttar kvigorna hem

Textstorlek:

Den första frosten har hälsat på i Rytterne. Kylan märks i luften när jag hälsar på familjen Sommar på Svånö gård. Förberedelserna för vintern pågår vilket bland annat innebär att en del kvigor som varit ute på bete ska flyttas närmare ladugården.

Jag följer med Henrik, Johan och Jakob till hagen några kilometer från gården där nio kvigor går och betar. Henrik har tidigare förberett stängsel som kan forma en enklare fålla för att leda dem in på släpet. De har med sig några hinkar foder för att locka kvigorna med.

Henrik går med en hink bort till kvigorna som betar på andra sidan hagen. De verkar bara glada med att få följa med honom tillbaka till traktorn och springer, hoppar och skuttar, ungefär som när de släpps ut till bete på våren. Närmare traktorn och släpet blir de mer tveksamma men leds in i fållan ganska snabbt.

Sen tar det inte många minuter för Henrik och Johan att ömsom locka och ömsom leda dem upp på släpet. Väl uppe på släpet verkar de lugna ner sig och färden tillbaka till gården går utan problem.

Nu återstår att plocka in stängslet, stänga av elen och vattnet och ta in saltstenarna så är denna hage redo för vintern. Kvigorna går nu glatt och betar närmare gården ett tag till innan snön och den riktiga kylan kommer. Själv känner jag att den inte är långt borta, vintern och kylan, när jag lämnar Svånö gård för denna gången.

Du kan läsa alla artiklar i serien här.