Årets Gasell är från Sala

Årets Västmanländska Gasellvinnare. Andreas Karlsson, ägare av Finntorpets Bygg och Konsult i Sala, tillsammans med sin far Hasse Karlsson och hans son Isak Karlsson. Foto: Eveline Törnros
Textstorlek:

Årets Västmanländska Gasellvinnare är Finntorpets Bygg och Konsult i Sala. Ett företag vars hela arbetsstyrka bor i Sala och som utför 90 procent av sina uppdrag inom kommungränsen.

På tre år har företaget haft en tillväxt på 1266 procent.

Andreas Karlsson som är ensam ägare är i grunden snickare, men var i många år tjänsteman på Sala kommun.

– Tack vare den tiden har jag idag de teoretiska kunskaper i bland annat ekonomi och juridik jag behöver för att driva företaget. Jag tycker om att kombinera teori och praktik och slutade snickra själv först för ett halvår sedan. Idag besöker jag då och då min gamla arbetsplats i rollen som entreprenör.

År 2011 startade Andreas Karlsson företaget och påföljande år anställdes den första medarbetaren. Idag har de 21 anställda, mellan 18 och 75 år. Alla bor de i Sala kommun.

– Faktum är att bara en person har slutat, och det var för att starta eget. De yngre lär sig mycket av de äldre , erfarna snickarna och det tror jag är en anledning till att trivseln är hög, säger Andreas Karlsson, och tillägger att han är noga med att anställa rätt personer från början.

– Sedan är jag som chef lyhörd gentemot personalen under resans gång, det tror jag är viktigt.

Både Andreas Karlssons son och pappa jobbar på Finntorpets Bygg och Konsult.

Dessutom finns det ytterligare ett exempel på tre generationer i rakt nedstigande led som jobbar på Finntorpet Bygg och Konsult.

Omkring hälften av kunderna är företag och hälften privatpersoner. De sistnämnda vill ofta ha hjälp med utbyggnader, uterum och enskilda avlopp. Många uppdrag gäller sommarstugor och fritidshus. När det gäller företagskunder kan det handla om allt från ritning och konstruktion till hallar för industri och butiker.

– Jag tror att just bredden, att vi har kompetens inom så mycket är en del av förklaringen till att det går så bra säger Andreas Karlsson.

Förvåningen var väldigt stor då han fick veta att han var länsvinnare i Dagens Industris stora tillväxttävling.

–  Jag tänker inte på sånt. Va! Vi har väl inte haft så stora leveranser, tänkte jag först då jag fick veta. Men så förstod jag att det till stor del handlade om hur vi hade haft tillväxt. Självklart är det otroligt kul att få ett sådant här pris.

Finntorpets Bygg och Konsult har tidigare varit hyresgäst, men Andreas Karlsson har nyligen köpt en stor fastighet på 3400 kvadrat dit företaget inom kort ska flytta. Under den årliga julfesten som brukar hållas i mitten av december kan man alltså skåla för både flytten och Gasellpriset.