Det är lätt att ducka för sanningar

Textstorlek:

Vi fick en TT-nyhet med rubriken Industrirobotarna gör intåg. Där basunerades ut att robotarna ökar i en rasande takt och att Sverige ligger i topp fem bland de länder i världen där användningen av dem är som allra mest intensiv. Vad jag förstod mellan raderna skulle detta vara en positiv nyhet. Man har till och med fått en professor att säga:

– Vi med en åldrande befolkning bör vara väldigt tacksamma.

Men man undrar hur det blir om allt fler företag börjar använda sig av robotar – vem skall då betala skatt så vi kan ta hand om den åldrande befolkningen som skall vara tacksam? Jag menar – alla vi som har ett arbete betalar ju skatt som går till skolan, sjukvård och för den delen åldringsvården. Men om majoriteten av oss skall ersättas med robotar, hur kommer det då in pengar till välfärdssamhället som alla talar så varmt om. Redan nu går det 240 robotar per 10 000 arbetare i Sverige, utropas det glatt.

– Den här hysterin om att robotar kommer att ta över har vi sett förut. Det var samma sak när ångmaskinen, elektriciteten och bilarna kom, säger professorn.

– Jag tror inte man ska vara så rädd för att robotarna tar hälften av jobben, för det gör de inte. De tar arbetsuppgifter som vi inte riktigt vill ha.

Men grejen är att ångbåtarna eller ångloken inte körde sig själva, det var båtkaptener och lokförare som gjorde det. Redan nu finns det både tåg och bussar som är förarlösa samtidigt som det är många som skulle vilja bli chaufförer eller lokförare. Så argumentet att robotarna utför jobb som ingen vill ha köper jag inte. För de riktigt tråkiga jobben som exempelvis att packa sill eller rengöra ugnar på järnverk – det är det inga robotar som gör.

Apropå dystopiskt så tittade den bättre hälften och jag på en spännande dokumentär, för att inte säga skrämmande, i söndags kväll. Den handlade om oljeindustrin som sedan 60 år tillbaka vetat om att en klimatförändring kommer att ske. Mörkandet av att fossila bränslen är boven i dramat har skapat hela klimatförnekarrörelsen. Klimatförnekarna får dock säga vad de vill men vi är faktiskt där nu. Det är bara att följa nyhetssändningarna för att se alla oväder och översvämningar som eskalerar. Eller för den delen, själv vara med om det. Nu senast i norra Italien.

Oljebolagen har i alla fall sedan länge alltså knutit till sig forskare som konstaterat att något kommer att hända. Inte för att varna mänskligheten på något vis utan för att bolagen skall vara säkra då naturkatastroferna sätter in. Ingen har funderat på varför man byggde pipelines högt ovan mark i Alaska eller varför oljetankers inte byggs med särdeles grova skrov. Jo, det är för att man sedan länge vetat att permafrosten kommer att smälta och att isarna kring Arktis blir allt tunnare eller försvinner helt.

Denna dokumentär borde vara obligatorisk för alla att titta på och skapa någon slags debatt. Istället inträffade en lustig sak. Samma kväll visades också Helenius hörna på tv4 där det blev något tekniskt mankemang just när den legendariske hockeyspelaren Börje Salming skulle kommentera de stående ovationerna han fick i Toronto 1976. Han avbröts mitt i en mening av ett reklaminslag. Det upprör minsann folk visade det sig på kvällstidningarnas hemsidor på måndagen. Ilskan över detta var kompakt.