Tema: Jord & Skog

Förberedelser inför vintern

Textstorlek:

Jag läser i tidningen att det kommer bli kallare nu, kanske vintern är här. Vi har bytt till dubbdäck och jag har skrapat rutan på bilen några morgnar. Vintern nalkas förstås även i Rytterne utanför Västerås där Henrik och Ingrid Sommar driver mjölkgården Svånö tillsammans med sonen Johan.

När jag denna gången besöker Rytterne så ligger kylan liksom bara runt hörnet. Hösten har lämnat sina spår i landskapet. Lövträden står nakna och ett tjockt höstdis omsveper landskapet. Själv gillar jag den här tiden på året, då naturen lämnar sommaren bakom sig och letar sig in i vinterns kyla.

Det är några plusgrader men förberedelserna för vintern är i full gång på Svånö gård. De sista sinkorna som fortfarande gick ute och betade har nu flyttats in. Dels för att det börjar bli för kallt, dels för att betet börjar ta slut.

En stor uppgift för familjen Sommar är att bereda markerna för kommande odlingssäsong och att hinna med det så länge vädret tillåter. När frosten sätter sig i marken är det för sent. Fälten ska plöjas så att jorden är redo för vårens sådd.

Men innan Johan Sommar börjar plöja markerna måste utrustningen ses över. I en tidigare artikel i den här serien Året på gården skrev jag om underhållet av foderblandaren. Nu har turen kommit till plogen. En plog skär förstås genom jorden och träffar ibland stenar så det är inte konstigt att delar slits.

När jag lämnar Rytterne för den här gången gissar jag att snö kommer täcka marken nästa gång jag hälsar på familjen Sommar.