Tema: Jord & Skog

God jul från gården

Textstorlek:

Liksom för dig vankas julen på Svånö gård i Rytterne utanför Västerås. Snön har lagt sig på det flacka landskapet och bidrar till en fin julstämning. När jag kör den krokiga vägen från Västerås mot Rytterne slås jag av hur annorlunda det är jämfört med tidigare i sommar då torkan höll naturen i sitt grepp.

Familjen Sommar som driver mjölkgården med sina runt 130 kor gör förberedelser inför jul. Vad gäller djuren så väntar de inte på Kalle Anka och knäck, dock måste de skötas om som alla andra dagar på året. De ska mjölkas, få mat och vatten och det måste städas. Det är alltså inte så att ”endast tomten är vaken”.

Just det är en aspekt av lantbruk som inte många tänker på, tror jag, inte jag heller innan jag började den här artikelserien. Speciellt lantbrukare med djur måste sköta om dem året runt, oavsett väder och andra omständigheter. Det är inte så att lantbrukaren kan göra som vi andra när vi andra tar helg eller firar jul.

Jag visste väl någonstans i bakhuvudet att den dagliga rytmen fortsätter på gårdar som Svånö. Men att skriva denna serie har gett mig en ny uppskattning för allt det hårda arbete som så många gör för att förse oss andra med mat och annat vi behöver.

Så skänk en tanke till alla de som fortsätter jobba över jul och nyår, utan rast och ro, och inte bara lantbrukare förstås. De får förhoppningsvis lite tid att njuta av familj och festligheter mellan alla bestyr.

Jag önskar dig en riktig god jul och ett gott nytt år. Artikelserien börjar lida mot sitt slut, snart har vi följt aktiviteterna på Svånö gård över tolv månader. Men än återstår en hel del att upptäcka.

Du kan läsa alla artiklar i serien här.