Queqeertarsuaq är säkrast på jorden

Textstorlek:

Det börjar bli läge för att investera i en fastighet på Grönland. Varför då? Jo, därför att klimatförändringen kommer att göra många platser på jorden obeboeliga eller livsfarliga att vistas på då ovädren och översvämningarna slår till. Forskarna varnar nu för extrema scenarion om inte klimatmålen hålls. Just nu pågår den stora klimatkonferensen i Katowice i Polen. Bara det är en poäng i sig. Varför ha detta möte i ett land som använder så mycket kolkraft som Polen gör? 

Men om inte klimatmålen som sattes upp i Paris hålls så kommer tropiska kuststräckor att vara mest utsatta. Enligt forskarna är de som kommer att klara sig bäst delar av Kanada, Ryssland och Grönland. Och det man pratar om är multipla katastrofer såsom extremregn och höjda vattennivåer. Det kan alltså vara dags att köpa en fastighet på Grönland, säger forskaren Erik Franklin.

Jag var själv på en klimatkonferens i förra veckan, dock i mindre skala än den i Polen, på Ösby naturbruksgymnasium utanför Sala. Inte heller här var det något glatt budskap vi fick ta del av. De lokala lantbrukare som deltog kunde berätta om hur den senaste sommarens hetta slog mot skördarna. Vi fick också höra om hur även djuren lider av allt för långvarig och hög värme. Men samtidigt kom denna vinters första riktiga snöfall. Det gjorde att allt kändes motsägelsefullt – inomhus talades det om global uppvärmning – samtidigt som snön vräkte ned utanför.

Men hur skaffar man en fastighet på Grönland? Grönland är världens största ö och är det glesast befolkade landområdet i världen. Isen som täcker en stor del av ön är på sin tjockaste plats hela 3 000 meter tjock. Inga grod- eller kräldjur finns där. Däremot finns det insekter – myror och getingar saknas – stickmyggor, svidknott, flugor och fjädermyggor är det gott om. Och tvärtemot vad man kan tro finns det bebyggelse som påminner om vilken förort som helst.

Om man nu skulle vara genuint intresserad av en fastighet på Grönland hur hittar man dem? Googlar men på det får man exempelvis fram att det finns en stadsdel i Lund som heter Grönland, likaså i Årjäng. Finns det något Hemnet i Danmark till vilket Grönland är en autonom del av? Det skulle hur som helst vara kul att se hur en annons om lediga fastigheter skulle se ut. Kanske så här:

Trevlig färgglad – husen på Grönland är ofta målade i glada pastellfärger – villa på 90 kvadratmeter med närhet till is och isbjörnar. Njut av mörkret som varar tre fjärdedelar av året. Huset står på en härlig hörntomt som gränsar till tundran och oändliga vidder med stickmyggor och svidknott. Sjöglimt mot ishavet. Bo ostört – hit tar du dig enklast sjövägen, med hundspann eller per helikopter. 

Njut av friheten att slippa storhandla mer än en gång om året.

Men jobbigast tycker jag att det skulle vara att förklara adressen hela tiden – speciellt om man skaffat hus i Queqeertarsuaq.

Eller att bara behöva skriva den varje gång man beställer något på nätet. 

Men ändå. Grönland är enligt forskarna den säkraste platsen på jorden om vi inte stoppar klimatförändringen som otvetydigt är på gång.

Jan Å Johansson