”Fantastiskt bra med en överenskommelse”

Bageriernas branschorganisation arbetar för att ta fram en branschöverenskommelse om begreppet surdegsbröd. Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

I butikerna finns massor av fabriksbakat bröd som marknadsförs som surdegsbröd, men som inte följt den långa jästid som en surdegsprocess kräver. Nu arbetar bageriernas bransch­organisation med att ta fram en branschöverenskommelse om begreppet surdegsbröd.

– Det är fantastisk bra att överenskommelsen arbetas fram, det fuskas otroligt mycket i vår bransch, säger Markus Johannisson på Skeppshandelns Stenugnsbageri i Köping.

– Jag har jobbat 27 år i yrket och vet att det krävs tid och en­gagemang för att framställa surdegsbröd, fortsätter han.

Många bröd som kallas surdegsbröd innehåller alldeles för mycket jäst. Största delen av brödet är snabbjäst och endast lite surdeg har tillsatts för smakens skull.

– Surdegens syfte är att få fram det näringsrika brödet med järn, magnesium och zink. När brödet snabbjäser har det inte kvar näringen, även om bröden ser fina ut, säger Markus Johannisson.

Han håller kurser i hur man sköter en surdeg för förskolekockar i Köpings kommun.

– Surdegens syfte är att få fram en naturlig jäst, det tar en till tre dagar för en surdegslimpa att jäsa, berättar Markus Johannisson.

Bageriernas branschorganisation vill ta fram överenskommelsen för att göra det tydligt vad som krävs för att ett surdegsbröd ska få kallas just surdegsbröd.

– Vi vill göra det så tydligt som möjligt för konsumenterna och att det ska vara lika konkurrensvillkor för bagerierna, säger Martin Lundell som är VD på Sveriges bagare & konditorier AB.

Men han vill inte kalla det för att det pågått ett brödfusk.

– Nej, för att fuska så krävs det någon regel att fuska mot, så det är svårt att säga att någon fuskar, säger Martin Lundell.

– Vi vill gärna se en enig branschlinje, säger Martin Lundell.