Gubben hade svårt med tålamodet

Textstorlek:

Livet kan i perioder var oerhört stressigt. Tio uppgifter på fem minuter. Man nästan kollapsar vid sådana tillfällen. Det är då man får ta fram sitt ordlexikon.

Nya ord har kommit för i år, vilket ni kan läsa om på sidan 7. Men ordet tålamod är gammalt och väl använt. Ett ord som personliga tränaren som jag träffade gärna använde. Det finns inga qvick fix, de snabba lösningarna som man ständigt hoppas på. Allt som sker i livet är en process. Vill man ha något så får man liksom kämpa för det och det kan ta tid.

När det handlar om träning så tränar jag på gym, en investering då det får mig att må bra. Men även det kan vara en stress, i alla fall när folk köar för att få tillgång till den maskin man precis håller på med.

Tack och lov händer det inte så ofta. Men det var rätt nyligen som en otålig gubbe ansåg sig ha tillträde till maskinen som jag tränade vid. Inga problem, jag lämnade platsen efter att jag mumlat något om att man ju i alla fall kunde vara trevlig. Därefter var han tvungen att stå och ventilera detta med sina andra gubb-kompisar, som någon sorts terapi i hur han just behandlat mig. Jag är inte arg på gubben, men jag tänker på att många faktiskt har svårt med att ha tålamod.

Jag brukar alltid ta någon annan maskin så länge om den jag är intresserad av är upptagen, man behöver inte slaviskt följa sina rutiner. Speciellt inte när det finns en hel drös med andra lediga träningsmaskiner.

Och så tänker jag på en sak till: Att människor aldrig lär sig. En 15-åring kan vara klokare än en 65-åring. Det har inget med ålder att göra, åldern är bara en siffra. Vilka typer av människor vi vill vara bestämmer vi själva.

En del människor säger att det inte finns någon respekt för äldre människor, och det stämmer i vissa sammanhang. Men i vissa sammanhang har inte heller äldre människor respekt för yngre människor och ser ned på dem just bara för att de är yngre, trots att de kanske har mer erfarenhet eller kunskap än en äldre person.

Det kan finnas oerhört mycket potential i människor oavsett vilken ålder man har.

Ett annat ”gammalt” ord som jag skulle vilja skicka med här är omtänksamhet. Att se en annan person idag.

Jag minns när jag åkte för att handla en cykel och jag tänkte att jag aldrig skulle få in det stora paketet i bilen. Så jag bad en enkel bön till Gud om hjälp.

Plötsligt dyker det upp två yngre killar i en bil som stannar och frågar om jag vill ha hjälp. Men jag var väl kanske generad för jag svarade bara glatt att det inte behövdes och att det aldrig skulle gå att få in paketet i alla fall. Men de gav sig inte. Jag tackade återigen nej och de åkte iväg.

De verkligen ramlade ned ”hjälp från himlen” då det en kort stund senare dök upp en annan man som ville hjälpa till. ”Nu har jag suttit i bilen och tittat på dig ett bra tag” sa han och så såg han helt enkelt till att jag fick in det stora paketet i bilen.

Jag är tacksam för de hjälpsamma ”änglar” som finns.

Trevlig helg!

Cecilia Eriksson