Högerskon symbol för politiska läget

Textstorlek:

I förra veckans Västmanlands nyheter skrev jag om en gubbe som hade svårt med tålamodet eftersom han inte kunde vänta på sin tur till en träningsmaskin på gymmet. Och nu kanske det är fler som har tappat tålamodet och då tänker jag främst i väntan på en ny regering.

På fredag är det statsministeromröstning. Talmannen sköt upp denna omröstning från igår onsdag till imorgon fredag, men motvilligt eftersom han tror att svenska folket börjar bli otåligt.

Jag kan inte heller uttrycka annat än att det just nu känns svajigt. Det är inte bra att ha ett land som är utan regering. Ett land utan en fungerande regering är väldigt sårbar.

De jobbar på för att lösa situationen i maktens korridorer, men det är inte helt problemfritt. Det blir en del komprommiser. Det är som i ett äktenskap, man får helt enkelt kompromissa för att man ska komma fram till en gemensam lösning där åsikterna egentligen går isär.

Men när Annie Lööf i fredags förra veckan meddelade att hon tänker stödja en röd-grön regering så uttryckte hon också att detta inte var den lösning som hon allra helst ville ha. Annie Lööf var sugen på en kaka med glasyr, men nu meddelade hon att hon kunde tänka sig att ta budgetvarianten: En kaka utan glasyr.

Moderaternas Kristersson och Kristdemokraternas Busch Thor är besvikna. De ser inte ut att få någon kaka alls. De tycker att Centerpartiets ledning sviker de borgerliga väljarna och meddelar att om detta blir verklighet så upplöses alliansen.

Men att Sverigedemokraterna hålls utanför är viktigast, anser Annie Lööf. Partiledaren i SD, Jimmie Åkesson, lade upp en bild på Twitter med en högersko på en tallrik med ketchup och senap bredvid och skrev: ”Smaklig måltid Annie.”

Detta utspel är en följd av att Lööf tidigare lovat att äta upp sin högra sko om Löfven får gul knapp av Centerpartiet. Under presskonferensen med Lööf i fredags ropade en av de närvarande journalisterna högt, vid upprepade tillfällen: ”Tänker du äta din högra sko nu?”

Men då kom inget svar från centerledaren. Istället drack hon vatten och lämnade lokalen. Men jag skrattade oavbrutet när jag fick reda på hennes svar senare. På Instagram har hon skrivit: ”Jag tillreder en skopytt”.

Detta med skon har blivit en stor grej. Det moderata ungdomsförbundet har via Facebook uppmanat människor att skicka sina gamla högerskor till MUF:s kontor så att förbundet kan se till att Annie får dem.

Detta kallades, av förbundsordföranden, för ”Sveriges största insamling av högerskor”.

Nu tror jag att det kan bli mer än en ”skopytt” för Annie. Det blir nog en gigantisk skogryta.

Risken är att hon får fruktansvärt ont i magen faktiskt.

Högerskon har helt enkelt blivit en symbol för det som sker just nu i politiken.

Centerpartiet i Västmanland har också varit kluvna i vad det gäller att Annie Lööf stödjer en röd-grön regering, men en majoritet är ändå för överrenskommelsen berättade distriktstyrelsens ordförande Anna Gunstad Bäckman i centerpartiet i Västmanland för SVT.

Kanske några ändå fått ont i magen efter vad Lööf meddelat.

Efter två smärtlindrande tabletter så känns det ändå inte bra.

Cecilia Eriksson