Musteriet växer snabbt – har investerat i ny lokal

Textstorlek:

Det skulle vara en hobbysyssla, men Musteriet i Rasgärde by i Munktorp har växt snabbt på kort tid. Nu har Lena Ryberg- Ericsson och dottern Johanna Ryberg, som driver musteriet, öppnat en nybyggd butik med plats för cider- och mustprovning i det gamla vagnslidret på gården.

Släktgården har tidigare varit en mjölkgård med 16 kor och bara under senhösten var det gamla vagnslidret fullt av bland annat gamla maskiner från den tiden.

Men i oktober började snickare bygga en butik som invigdes i december.

På bordet ligger urklippta gamla tidningsartiklar om Lenas svärfar Hans Ericsson som ska rammas in och sättas upp på väggen.

– Hans fick medalj av kungen för att han levererade så fin mjölk, berättar Lena.

För henne är det viktigt att gården drivs vidare med hjärta och själ och de vill bygga ut verksamheten ytterligare, bland annat vill de göra iordning magasinet ovanpå butiken.

– Idag har vi lager lite överallt hos grannar som vi hyr in oss hos. Vi vill använda gårdens befintliga lokaler, berättar Lena.

2014 startade Köpings musteri och då var tanken att musteriet skulle drivas på hobbynivå med äppelträd som de planterade på gården i Rasgärde by i Muntorp. Men produktionen i Köpings musteri uttökades med odlingen Bergs Äppelgård i Hallstahammar, som de köpte tillsammans med ett par andra familjer. I dag driver de företaget ensamma, med hjälp av två anställda och säsongsarbetare. I den ekologiska Krav-odlingen finns 6000 fruktträd, med 100 olika sorters äpplen.

Intresset för deras must är stort och de har fått många nya kunder både i länet och i hela Sverige. Johanna tror det är för att de lyckats nå ut när de synts på bland annat marknader och i olika medier. Idag har de flera återförsäljare, varav flera finns i länet, på olika restauranger och musten finns även i Saluhallen Slakteriet i Västerås.

Men en av deras största kunder har sitt säte i Stockholm, med flera restauranger och kaféer.

– 2019 producerar vi 120 000 flaskor till dem, berättar Johanna.

Arbete finns så det räcker och blir över, vid intervjutillfället har de 90 ton äpplen kvar att pressa från höstens skörd.

Det som föranledde den nya butiken är att de investerade i nya maskiner, så att det inte längre räckte med de gamla lokalerna.

– De nya maskinerna har effektiviserat arbetet. Vi har en maskin som kan producera 6000 flaskor per dygn, berättar Lena.

Tidigare har de behövt avbryta produktionen för varje cider- och mustprovning för att få plats med att duka upp för alla gästerna i samma lokal och sedan duka undan efteråt. Men nu slipper de det.